Hatalmi harcok és méregpirulák

Hatalmi harcok és méregpirulák

Nem mindennapi eseményeknek lehetnek szemtanúi azok a piaci szereplők, akik figyelemmel követik a New York-i tőzsdén forgó Sandridge Energyt. Az oklahomai központú olaj- és gázipari cégben éles ellentét alakult ki a menedzsment és két aktivista befektető között. A szembenállás oka egy hasonló profilú cég felvásárlása, amit a vezetőség bármilyen eszközzel végigvinne.

Az ugyancsak az amerikai tőzsdén jegyzett Bonanza Creek Energy akvizíciója felerészben készpénzben és Sandridge-részvényekben történne. Az ajánlat 746 millió dollárról szól, ami jelzi, hogy a célpont nem sorolható az amerikai energiaipar nagyágyúi közé. A támogatók szerint a Sandridge az ügylet lezárása után évente 20 millió dollárnyi kutatási és egyéb költséget takarítana meg, továbbá az egy részvényre jutó eredményt (EPS) 1,25 dollárról 1,48-ra növelné. Az ellenérték teljesítéséhez új részvények kibocsátása szükséges, ám a tranzakció a menedzsment szerint hosszú távon értéknövelő.

Távolról sem ennyire derűlátók az ellenzők táborának hangadói, a Fir Tree Inc. és Carl Icahn, a sokat látott és tapasztalt aktivista nagybefektető. „A vételár irreálisan magas, az ügylet pedig felhíguláshoz és értékromboláshoz vezet” – állítja Carl Icahn. A felvásárlás elleni legerősebb indokként a Sandridge alulértékeltségét hozzák fel, mivel csak az eszközök piaci értéke háromszorosa a mostani kapitalizációnak.

Az ellentétek elsimításának pillanatnyilag nem sok esélye látszik, mi több, a konfliktust tovább mélyíti a menedzsment által elfogadott új részvényesi terv. A piaci zsargonban „méregpirulaként” (poison pill) ismert eljárás ugyanis megtiltja a 10 százaléknál nagyobb vállalati tulajdonrész megszerzését, gátat szabva ezzel Carl Icahnék esetleges hatalomátvételi törekvéseinek. Érdemes tehát figyelemmel követni az eseményeket, a hatalmi harcok lezárultával jelentős felértékelődésre számítok a Sandridge-ben. Az energiacég tőzsdei teljesítménye egyébként nem túl acélos, az idén 20 százalékkal gyengült az árfolyama.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »