Hatalmasat nőtt a migránsok elutasítása Romániában

Hatalmasat nőtt a migránsok elutasítása Romániában

Jelentősen nőtt a migránsok elutasítása Romániában: egy friss felmérés szerint most már a felnőtt lakosság csaknem 85 százaléka nem ért egyet azzal, hogy hazájuk menekülteket vagy bevándorlókat fogadjon be.

migrans_hatarorseg_b

Az Adevărul napilap hétfői számában tette közzé az INSCOP közvélemény-kutató intézettől megrendelt felmérés adatait. Az MTI által idézett felmérés szerint a megkérdezettek alig 11 százaléka ért egyet azzal, hogy Románia menekülteket vagy bevándorlókat fogadjon be, szemben a tavaly szeptemberben mért 26,5 százalékkal.

Saját településükön a válaszadók még kisebb, 7,7 százalékos arányban szeretnének migránsokat látni, ahhoz képest, hogy arányuk tavaly ősszel még meghaladta a 24 százalékot.

Ennek megfelelően a migránsok befogadásának elutasítása a tavaly szeptemberi 65 százalékról 84,6 százalékra nőtt, amikor Romániára vonatkozóan tették fel a kérdést, és 67-ről 88 százalékra, amikor azt kérdezték, egyetért-e a válaszadó azzal, hogy a település, ahol él, fogadjon be menekülteket vagy bevándorlókat. A INSCOP közvélemény-kutatása március 21–28. között készült.

Bukarest nem zárkózott el az Unióba érkező migránsok önkéntes felajánlások alapján történő elosztásától, de ellenzi a kötelező kvóták bevezetését. Romániának az uniós kvóták alapján első körben több mint hatezer menedékkérőt kellene átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »