Hatalmas üzlet a kaparós sorsjegy

Hatalmas üzlet a kaparós sorsjegy

Több mint 60 milliárd forintos forgalmat hoz évente a Szerencsejáték Zrt. portfólióján belül a reneszánszát élő sorsjegyüzletág; ez a teljes árbevétel ötödének felel meg. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a szerencsejáték ezen formája vezet a legkönnyebben függőséghez.

Jelenleg 14 különböző sorsjegy szerepel a Szerencsejáték Zrt. kínálatában, az állandók mellett évente hat újdonságot vezetnek be, köztük szezonális játékokat, illetve jótékony célúakat, melyekkel különböző alapítványokat támogatnak. A legolcsóbb 200, a legdrágább ezer forintba kerül, a nyerési esély pedig 1:3,05 és 1:3,66 között változik, azaz átlagosan minden harmadik-negyedik nyer. A játékszervező arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy a kaparós sorsjegyek a saját tulajdonban lévő 281 lottózóban, továbbá több mint hétezer értékesítési ponton kaphatók szerte az országban, úgymint a Lapker hálózatában, a postán, valamint bizományos partnereknél. A társaság megfigyelései szerint jellemző fogyasztási trend, hogy a sorsjegy kiegészítő termék, melyet többnyire más játékok mellé vásárolnak. A keresztforgalmazás az ötös lottóval a legerősebb, illetve ennek halmozódása hat leginkább a kaparós sorsjegy árbevételére. Ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a sorsjegy önmagában is megállja a helyét, az ebből az üzletágból származó árbevétel 2014-es szintje elérte a négy évvel korábbi több mint háromszorosát, azaz 17,75 milliárd forintról 63,43 milliárdra ugrott ez a tétel. Ennek megfelelően a 2010-es 10,98 milliárd forintos nettó nyeremény is felszökött 40,93 milliárdra, a különbségből adódóan pedig a tiszta árbevétel négy év alatt 6,76 milliárd forintról 22,49 milliárdra nőtt. A 2015-ös adatokat csak a pénzügyi zárást követően tudják kiadni, de a tavalyelőtti számsorokból is kiolvashatjuk, hogy a játékszervező teljes, 304 milliárd forintos forgalmának 20,8 százalékát fedték le a sorsjegyek. Négy esztendővel korábban a 168 milliárdos összesített árbevételen belül ugyanez az arány mindössze 10,5 százalék volt, vagyis jelentősége pénzügyi szempontból is a duplájára nőtt.

A sorsjegyek célközönsége a 18 év feletti lakosság, a kutatások alapján pedig megállapítható, hogy többségben vannak a 40 év alatti és a női vásárlók. Az állandóan kapható sorsjegyek által ígért legnagyobb nyeremény 50 millió forint, a legrégebben forgalomban lévő típus pedig lassan 22 éve kapható. Az egy hét alatt legnagyobb darabszámban eladott sorsjegyből a tavalyi év 23. hetében több mint egymilliót értékesítettek. Szakértők szerint azonban ennek is megvan a hátulütője: ennél a játéknál alakul ki legkönnyebben a szerencsejáték-függőség. Ez szociológiailag arra vezethető vissza, hogy pár száz forint kockáztatásával több millióhoz juthat valaki. Alacsony a bekerülési költség, leginkább a társadalom alacsonyabb jövedelmű rétegeit fenyegeti a függés veszélye. Ráadásul széles körben hozzáférhető a játék, nem kell hozzá weboldalra regisztrálni vagy kaszinóba menni. Pszichológiailag pedig az sodorja a játékosokat a sorsjegy „karmaiba”, hogy nem kell napi vagy heti húzásra, sorsolásra várni, esetleg az aktuális sportesemény végkimenetele miatt izgulni, hanem a szelvény lekaparásával azonnal eldől, nyert-e vagy sem. Továbbá a játékszervező nyilvánosságra hozza a nagyobb nyereményekhez tartozó sorozatszámokat, ez pedig az érintetlen szériák fokozott vásárlásával még inkább növelheti a függőséget.

Újabb árbevételi csúcs

Annyi már most, a pontos adatok közlése előtt tudható a Szerencsejáték Zrt. tavalyi eredményeiről, hogy a vállalat újabb árbevételi csúcsot ért el, egyúttal minden korábbinál több nyereményt fizetett ki játékosainak. Az éves forgalom egészen biztosan meghaladta a 350 milliárd forintot, ezen belül jól teljesített a bukmékeri sportfogadás, nem lankadt az érdeklődés a számsorsjátékok iránt, de a sorsjegyeket is sokan vásárolták. Mint mondták, különösen nagy volt az érdeklődés az ünnepek idején a szezonális sorsjegy iránt. Az árbevétel alakulásában közrejátszhatott, hogy befejeződött a társaság teljes értékesítési rendszere megújításának első fázisa, amely nemcsak technikai korszerűsítést jelentett, hanem utat nyitott új játéklehetőségre is. Többezresre nőtt a tippmix fogadási kínálata, a teljes hálózatban lehetővé vált az élő fogadás, új sportfogadási formákat vezettek be. A játékosok megismerték és megszerették a nemzetközi szervezésű Eurojackpotot. Emellett az ötös lottó számára is izgalmas év volt 2015: szokatlanul hosszú, 37 hetes halmozódás után júniusban egy szerencsés több mint ötmilliárd forintot vihetett haza, ezzel minden idők második legnagyobb magyarországi lottónyertese lett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »