Hatalmas "üstököscsóvával" bíró exobolygót fedeztek fel

Hatalmas "üstököscsóvával" bíró exobolygót fedeztek fel

GENF. Hatalmas "üstököscsóvával" bíró szokatlan exobolygót (Naprendszeren kívüli bolygót) fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. A Neptunusz-méretû planétát hatalmas gázcsóva kíséri, amitõl üstökösnek tûnik.

A GJ 436b jelû bolygó nagyon közel kering központi csillaga körül és a csillag intenzív sugárzása miatt elveszíti légköre egy részét, amely hatalmas felhõként egy ideig a bolygó körül marad.

Amikor a nemzetközi kutatócsoport néhány éve felfedezte a bolygót, még nem tudták megállapítani a csóva nagyságát. Az elsõ megfigyelések az úgynevezett tranzitmódszeren alapultak, vagyis abból szûrtek le következtetéseket, ahogyan a bolygó és "csóvája" elhalad az anyacsillag elõtt.

Az, hogy a csillag hosszan elsötétedett, már utalt a bolygó körüli gázfelhõ nagy kiterjedésére. Valódi nagyságát és formáját csak elméleti síkon sikerült kiszámítani. Most azonban sikerült a Hubble ûrteleszkóppal pontosabban megfigyelni a bolygót – közölte csütörtökön a Genfi Egyetem.

A gázfelhõ az UV-tartományban fényt nyel el, ezért a kutatók a GJ 436b-re irányították a Hubble "UV-szemét". Az új elemzésnek köszönhetõen David Ehrenreich és Baptiste Lavie genfi kutatók vezetésével a szakértõk igazolni tudták a korábbi számításokat és végigkövetni a gázcsóva keletkezését.

A ritka jelenség megismerése segít jobban megérteni, hogyan hat a csillagok intenzív sugárzása a körülöttük keringõ exobolygók légkörére. Ehrenreich és kollégái eredményeiket az Astronomy & Astrophysics címû szaklapban mutatták be.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »