Hatalmas tisztogatás kezdődött Törökországban

Hatalmas tisztogatás kezdődött Törökországban

Törökország minden szegletéből több mint száz tábornokot vettek őrizetbe a sikertelen puccs után. 27 katona már bíróság elé került. Ankarai források szerint a légierő egykori vezetője lehetett a puccsisták parancsnoka. A tisztogatások a rendőrségnél is nagy ütemben folynak,a testülettől nyolcezer ember bocsátottak el.

A török fegyveres erők vezérkara megkezdte az ellenőrzése alatt álló összes szerv átvilágítását a pénteki sikertelen puccskísérlet után.

Az Anadolu török állami hírügynökség tudatta, hogy összesen 103 török tábornokot és admirálist vettek őrizetbe a puccskísérletet követő nyomozásban az ország minden szegletéből.

Ankarai kormánykörökből származó információ szerint az őrizetbe vettek között van a légierő volt parancsnoka, Akin Öztürk is, akiről azt feltételezik, hogy ő vezette a puccsistákat a Recep Tayyip Erdogan török elnök hatalmának megdöntésére tett kísérletben. Öztürk eddig a legfelsőbb katonai tanács tagja volt.

Médiaértesülések szerint a rendőrség több magas rangú vezetőjétől is megvált. Azzal vádolják őket, hogy kapcsolatban álltak a puccskísérlet szervezőivel.

27 katona már a bíróság előtt

Néhány nappal a pénteken kezdődött sikertelen puccs után már bíróság elé is állítottak 27 embert, akiket azzal vádolnak, hogy ők tervelték ki az államcsínyt. A megvert férfiakról képeket is közöltek.

A bíróság elé állított személyek között vannak azok a katonák is, akik a törökországi Marmarisban léptek akcióba. Ebben a városban volt a puccs idején Erdogan elnök, és a vád szerint a most bíróság elé állítottak az ő életére törtek. A CNN Turk televízió úgy tudja, a hatalomátvételi kísérlet első óráiban egy katonai helikopter jelent meg az elnök nyaralója felett, és mintegy 20 katona köteleken ereszkedett le, hogy elfogja az elnököt, akit addigra már kimenekítettek onnan.

Majdnem nyolcezer rendőrt rúgtak ki

A Hürriyet című török napilap honlapja szerint az elbocsátott 7850 rendőr listáját megküldték az érintett tartományoknak. A Reuters brit hírügynökség szerint Ankara, Isztambul, valamint több más török város is érintett az ügyben.

A török rendőrfőkapitányság arra utasította helyi szerveit, hogy fegyverükön kívül fegyverviselési engedélyüket is vegyék el az elbocsátott emberektől. Az érintettek ellen jogi eljárást kezdeményeznek.

A hétvégén már mintegy hatezer embert vettek őrizetbe, főként a hadsereg és az igazságszolgáltatás tagjait.

Megtisztítja az állami szerveket a „gülenista vírustól”

Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorát, Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolja a hatalmának megdöntésére tett kísérlet előkészítésével. Az elnök szerint Gülen árnyékállamot épített ki Törökországban. Erdogan a puccskísérlet áldozatainak isztambuli gyászszertartásán azt ígérte, hogy megtisztítja az állami szerveket a gülenista “vírustól”.

A török külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a hatalomátvételi kísérletben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

Valódi leszámolás következhet

Sokan attól tartanak, hogy a tisztogatásokat valódi leszámolás követheti, és Erdogan esetleg megpróbálja újra bevezetni a halálbüntetést. A török elnök vasárnap azt mondta, hogy a puccsistákra halált kiáltó tömeg követelését nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A török parlamentbe bejutott kurdbarát Demokrata Néppárt (HDP) előre jelezte, hogy nem támogatja az erre irányuló esetleges törvénytervezeteket. Ayhan Bilgen pártszóvivő egyúttal kiemelte, hogy az új törvényeket amúgy sem lehet visszamenőleges hatállyal érvényesíteni. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »