Hatalmas sikerrel zárult a XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Nyitrán

Hatalmas sikerrel zárult a XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Nyitrán

Az elmúlt napokban zajlott le a felvidéki magyar hallgatók kutatási tevékenységét és szakmai fejlődését támogató XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK). A díjazott munkák között van a Mann-Whitney teszt kétdimenziós kiterjesztése, illetve a Szendi-ér menti kaszáló flórájának vizsgálata.

November 26. és 27. között a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának virtuális terében került megrendezésre a XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK), a szlovákiai és csehországi felsőoktatásban tanulmányokat folytató hallgatók legrangosabb tudományos versenye. A versenyre összesen 41 pályamunka érkezett, amelyek hét szekcióban kerültek megmérettetésre.

A rendezvény különdíját és fődíját az előző évekhez hasonlóan a MICROCOMP és a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) biztosította.

A rendezvény Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara dékánjának ünnepi beszédével kezdődött, majd Hegedüs Orsolya, az idei konferencia házigazdája köszöntötte a résztvevőket. A szekcióülések és a főzsűri ülését követően a résztvevők Léder Tamás (főosztályvezető) és Sajtos Péter (közgazdasági elemző) A pénz forradalma a digitális korban – Bitcoin, kriptovaluták és ami ezeken túl van című plenáris előadására kapcsolódhattak be. Majd a nyitrai Juhász Gyula Ifjúsági Klub által szervezett Slampoetry-esten pihenhették ki a verseny fáradalmait.

A szombati nap díjkiosztással és szakmai értékeléssel folytatódott. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnöke az értékelés során a konferencia versenyzőinek tudomány iránti elkötelezettségét, szakmai felkészültségét méltatta. Nem tettek másként az egyes szekciókat képviselő zsűritagok sem, akik a választott témák aktualitása mellett a megközelítési módok sokszínűségét, a konferencián bemutatott kutatási eredmények társadalmi jelentőségét hangsúlyozták. A XVI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián a következő eredmények születtek:

Biológia Szekció

A zsűri Tégli János Marcell dolgozatát javasolta az OTDK-ra.

 Humán Tudományi Szekció

A szakmai zsűri javaslata alapján a három versenyzőn kívül még Karaffa Diana (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem), Lázár Dávid (Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem) és Gažík Viktória (Comenius Egyetem) vehet részt az OTDK-n.

Informatikatudományi, Műszaki Tudományi és Matematika Szekció

A zsűri a szekció első helyezettjét, Somogyi Pált jelölte az OTDK-ra.

Hírdetés

Társadalomtudományi Összevont Szekció

A zsűri az első két hallgató dolgozatát javasolta OTDK-ra való továbbjutásra.

Pedagógiai, Pszichológiai, Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció

A zsűri az első három helyezetten kívül még Juhos Flórát és Pataki Tóth Emesét javasolta az OTDK-n való részvételre.

Közgazdaságtudományi Szekció – Közgazdaságtan Tagozat

A zsűri mindhárom munkát javasolta az OTDK-n való megmérettetésre.

Közgazdaságtudományi Szekció – Menedzsment Tagozat

3. helyezett: Badari Boglárka (Selye János Egyetem): A pénzen túl – motiváció a munkahelyen

3. helyezett: Marča Roland (Selye János Egyetem): Külföldön való munkavállalási hajlam vizsgálata az Érsekújvári járásban

3. helyezett: Pásztó Vivien (Selye János Egyetem): A sokszínűség menedzsment vizsgálata szervezeti szinten

A szakmai zsűri a négy helyezetten kívül még Leczkési Zoltán (Vysoká škola ekonomická v Praze) dolgozatát javasolta az OTDK-ra.

Az FTDK képzeletbeli stafétáját Juhász György, a Selye János Egyetem rektora vette át, így a soron következő XVII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Komáromban kerül majd megrendezésre.

A rendezvény a Jedlik Ányos Polgári Társulás (JAPT), a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint a Szlovákiai Magyar Tudományos Diákköri Tanács (SZMTDT), és a Selye János Egyetem (SJE) szervezői közreműködésével, továbbá az OTDT Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) programja, a Diákhálózat (DH) és tagszervezete, a Juhász Gyula Ifjúsági Klub (JUGYIK), valamint a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) védnöksége alatt valósult meg.

(Radics Rudolf/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »