Hatalmas pompával mutatták be Jeanne dArc állítólagos gyűrűjét

Hatalmas pompával mutatták be Jeanne dArc állítólagos gyűrűjét

Hatalmas pompával mutatták be hétfőn a francia nemzeti hősnő, Jeanne d’Arc állítólagos gyűrűjét egy történelmi szabadidőparkban Nantes-ban. A park több mint 370 ezer euróért (115 millió forintért) szerezte meg februárban a gyűrűt egy londoni árverésen. 

Mintegy ötezer érdeklődő előtt történelmi kosztümöt viselő férfiak vitték a gyűrűt egy gyaloghintón a Puy du Font park kastélyának belső udvarára, a bevonulást lovagi öltözékbe bújt színészek kísérték. “Egy kis darab Franciaország ez, amely most hazatért. A gyűrű visszatért Franciaországba, és itt is marad” – fogalmazott Philippe de Villiers, a nyugat-franciaországi történelmi park alapítója.

A park több mint 370 ezer euróért (115 millió forintért) szerezte meg februárban a gyűrűt egy londoni árverésen. Az ékszer egykor állítólag Jeanne d’Arcé, az orléans-i szűzé volt, az elmúlt évszázadokban azonban Nagy-Britanniában volt. Azt, hogy valóban Franciaország patrónájáé, a francia katonák védőszentjéé lett volna, egyes szakemberek erősen kétlik.

Az 1412-ben született lotaringiai parasztlány a százéves háborúban az angolok által megszállt Orléans városának felszabadítójaként vált hőssé. Isteni sugallatra hivatkozva csapatokat gyűjtött az angol megszállók elleni küzdelemre, fellépése megfordította a háború menetét, ám cselszövéssel elfogták, és 1431-ben, 19 éves korában eretnekség címén máglyahalálra ítélték és Rouen főterén nyilvánosan megégették. A katolikus egyház később rehabilitálta és 1920-ben szentté avatta – azóta nevezik Sainte Jeanne d’Arcnak, Szent Johannánnak.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »