Hatalmas pénzt hozhat az Orbán közeli óriásbirtok

Ha megvalósul a Talentis program, az nagyon sok pénzt hozhat azoknak, akik birtokolják az Orbán közeli tulajdonban lévő majorságot.

Orbán közeli, milliárdokkal kecsegtető majorsághoz vezetett el Nárcisz kutya, akiről Orbán Viktor kormányfő rakott ki képet a Facebook-oldalára néhány hete – derült ki a Népszabadság cikkéből. A miniszterelnök közeli tulajdonosoknak pedig nagyon sok pénzt is teremhet a jövőben az óriásbirtok, már ha megvalósul a Talentis program. Ha az itt lévő termőföldek egy részét átminősítik ipari fejlesztési területté, akkor az érintett földek értéke ugyanis máris megtöbbszöröződik.

A felcsúti polgármester bérli

A Nárcisz kutya lakhelyéül szolgáló rezidenciát a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vásárolta körbe: mint az Index beszámolt róla, a településvezető és családja 529 hektárt szerzett meg itt. Nárcisz lakóhelyét is Mészáros bérli a tulajdonostól, Orbán Viktor édesapjától. Azt már az LMP antikorrupciós szakszóvivője, Hadházy Ákos közölte Facebook-oldalán: az alcsútdobozi majorságot tulajdonló cégnek évente 15,5 millió forintos bevétele van – ennyit fizetnek bérleti díjként az Orbán Győző birtokolta cégnek. Hadházy szerint ha viszont nem Mészáros használja a birtokot, még az is felmerülhet, hogy színlelt szerződésről van szó.

Mint a Népszabadság beszámolt róla, Mészáros és családja korábban már közel 1400 hektárnyi földet szerzett a térségben, nemrég pedig hozzájutott a Herceghalmi Kísérleti Gazdasághoz is. Így még 35 évig kedvezményesen bérelheti a majd’ négyezer hektár kiváló minőségű földet.

A lap szerint az eladó, a Mammut üzletközpontot társtulajdonló Kenyeres Sándor korábban még innovációs központot, egyetemvárost és technológiai parkot egyesítő komplexumot tervezett a Zsámbéki-medencébe, és számított a Talentis programhoz lehívható uniós forrásokra is. Mészáros és környezete viszont már megszerezte az ő érdekeltségei mellett a Talentis Group Zrt.-t is, a polgármester lánya, Mészáros Ágnes pedig a herceghalmi Kutatópark Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatójává avanzsált.

A kormányfő vejének családja is bevásárolt

A Talentis program fejlesztési területei kapcsán nem kerülhetőek meg a Népszabadság szerint a Tiborcz István családjának földvásárlásai sem. A kormányfő vejének környezete Mány környékén korábban már bevásárolt 300 hektáron, majd Bicske közelében is szereztek 193 hektárnyi földet. Így ha megvalósul a Talentis program, és ipari fejlesztési területté minősítik át a földek egy részét, az százmilliárdos profitot hozhat a tulajdonosoknak. Korábban nagyjából 12 milliárd eurós uniós forrással számoltak, amit le lehetne hívni a programhoz.

A Felcsúttól tíz percre lévő Alcsútdoboznál, Hatvanpusztánál forgatott nemrég a 444 is. Felidézték, hogy az állatorvosi regiszterben is itt szerepelt Nárcisz, az a kutya, amivel maga Orbán Viktor állt nemrég a nyilvánosság elé. De lehetett itt már látni a miniszterelnök családjához tartozó autót is a 444 szerint. Bár a lap újságírói próbáltak érdeklődni, hogy valóban itt tárolja-e Mészáros Lőrinc a mezőgazdasági gépeit, hiába csengettek be, elküldték őket. Ráadásul a rendőrség elkobozta a portál drónját is: a felcsúti Pancho Aréna felett készítettek felvételeket, amikor a hatóság emberei felbukkantak, azt állítva, hogy megsértették a légügyi szabályokat. A kvadrokoptert a bizonyítás részeként le is foglalták, illetve még szondát is kellett fújniuk az újságíróknak a drónvezetéshez. A drónhasználatnak a lap szerint nincsenek pontosan meghatározott feltételei, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál lehet engedélyt kérni egy-egy repüléshez. Korábbról nem találtak példát arra, hogy a rendőrség le is foglalta volna a drónt valakitől hasonló esetben,

A hatvanpusztai birtokon öt, inkább kastélyjellegű épület található, mint arról a 444 korábban beszámolt. Amikor a portál újságírói akkor ott járták, a majorból ki is hívták a mezőőrt rájuk, aki arról igyekezett meggyőzni őket: tilosban járnak, távozniuk kell.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »