Hatalmas menekülthullám érkezhet Afrikából

Hatalmas menekülthullám érkezhet Afrikából

A fekete kontinensen hiányzik a tárgyaló partner, az unió tagországai között pedig az az összefogás, mely megelőzhetné a tavalyihoz hasonló mértékű migrációt – mondta a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Idén elsősorban Fekete-Afrikából érkezett nagyon sok migráns Európába, Nigériából, Gambiából és Maliból, de az általános trendbe beletartoznak még az eritreaiak, szudániak is, azaz főként a szaharai övezetből származók – mondta a 180 percben Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.

Mint mondta, a migrációs áramlat a Balkán, illetve Törökország partjai felől átterelődhet Líbia, illetve Észak-Afrika felé, ahonnan a migránsok korábban is nagy számban keltek át Európába, a folyamat közel egy évtizede tart. Hozzátette: az észak-afrikaiak közül sokan a líbiai háborús események miatt választották a Törökországon át vezető utat Európába.

Az afrikai és európai országok vezetői között tavaly novemberben, Valettában tartott csúcstalálkozón a fekete kontinens országai azt kérték, váljon könnyebbé az eljutás Európába, valamint kapjanak fokozott segítséget a gazdaság élénkítésére, legalább olyan mértékben, hogy az egyenes arányban legyen a népszaporulattal. Akkor ettől Európa elzárkózott, az uniós tagországok az igényelt 1,5 milliárd eurós segélyösszeg helyett,  csak mintegy 80 millió eurót tudtak „összerakni” – emlékeztetett Speidl Bianka. Hozzátette: lehet, hogy volna most is ilyen kérés, de ennek teljesítése az egységes európai akarat híján egyelőre “inog”.

A megállapodás azért is ütközik akadályokba, mert Líbiában például nincs olyan hatalom, mellyel az EU tárgyalhatna. Az afrikai országokban hiányzik a közös nyelv, mivel problémáik nem egyformák. Egyes helyekről fegyveres konfliktusok miatt menekülnek az tömegek, máshol az elsivatagosodás és a magas népszaporulat a legfőbb ok. Vannak emellett olyan helyek is, ahol mindezek a problémák egyszerre jelentkeznek – ismertette.

Afrika különböző területeire különböző forgatókönyveket kellene kidolgozni.  A probléma korántsem annyira egysíkú, mint a Közel-Keleten vagy például Afganisztánban, ahonnan főként a konfliktusok miatt menekülnek az emberek – mondta Speidl Bianka, majd hozzátette: míg Európának nincs forgatókönyve, addig Afrikában nincs tárgyalópartner.

Magyarország ugyan nem tartozik Európa legtehetősebb országai közé – emlékeztetett a szakértő -, de az uniós országok közül a 17, legnagyobb felajánlást tette ezen a téren. Európai szinten hiányzik az  összefogás és az átgondolt stratégia, mely idén is katasztrofális mértékű menekülthullámhoz vezethet Afrikából Olaszországon keresztül.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »