Hatalmas lökést kap a házi energiatermelés

Az energiahatékonyság és házi energiatermelés erősítését, az alacsony jövedelmű háztartások támogatására pedig uniós források biztosítását javasolta csütörtökön elfogadott parlamenti állásfoglalásában az Európai Parlament.

Az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén résztvevő politikusok által elfogadott, az Európai Bizottság Energiaunióval kapcsolatos jogszabályjavaslataihoz készített „Új megállapodás a fogyasztókért” című, nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint a hatékonyságra fókuszálva kell segíteni az alacsony jövedelmű háztartásokat.

„A jól célzott szociális tarifák létfontosságúak az alacsony jövedelmű háztartások számára, ezért elő kell mozdítani elterjedésüket” – olvasható az állásfoglalásban.

A képviselők a fogyasztók energiapiaci helyzetének erősítése érdekében olyan új üzleti modellek bevezetését javasolták, mint a saját energiatermelés – például napenergia-termelés – elősegítése és a megtermelt energia minél hatékonyabb felhasználása.

Véleményük szerint csökkenteni kell a házi energiatermelés adminisztratív akadályait, könnyebben érthető szerződésekre van szükség, átláthatóbbá kell tenni az energiaszámlákat, valamint könnyebb hozzáférést kell biztosítani a fogyasztási adatokhoz és a költségekre vonatkozó információkhoz.

A képviselők lehetővé tennék, hogy internet-hozzáférés nélkül is össze lehessen hasonlítani a különböző szolgáltatók árait, az ár-összehasonlítási módszereknek pedig függetlennek, naprakésznek és könnyen érthetőnek kell lenniük. A fogyasztóknak a számlán vagy amellett kézhez kell kapniuk ezeket, és tartalmazniuk kell a legkedvezőbb tarifacsomagokat is.

Azt javasolták, hogy az esetleges csomagváltás a lehető legegyszerűbb legyen, és ne kelljen ezért semmilyen büntetést fizetniük a fogyasztóknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »