Hatalmas erőfeszítéssel fékezték meg a pataréti lángokat

Hatalmas erőfeszítéssel fékezték meg a pataréti lángokat

Több mint negyven tűzoltó dolgozott 36 órán át azért, hogy felszámolják a kolozsvári pataréti ideiglenes szeméttározónál hétvégén lángar kapó tűzfészkeket, mintegy 500 tonna vizet használtak el az oltáshoz – közölte lapunkkal hétfőn a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

1patatuz11_b

A tájékoztatás szerint a lánglovagok munkáját megnehezítette, hogy a szeméthegyek magassága jelentősnek mondható, ráadásul számtalan tűzfészek táplálta a tűzet, ami szétterjedt a mintegy hektárnyi területen.

Ráadásul meg kellett erősíteniük az egyik szemétlerakóhoz vezető utat, a hat tűzoltókocsit pedig a legközelebbi tűzcsapnál tudták csak újratölteni, amely 4 kilométeres távolságra a szemétlerakótól, így összesen 60 alkalommal tették meg az oda-vissza utat a tűzoltókocsik. A tűz okát egyelőre még vizsgálják. Egy nappal korábban – mint arról beszámoltunk – Emil Boc, Kolozsvár polgármestere bejelentette, hogy a közterület-fenntartó vállalat (RADP) feljelentést tett a rendőrségen, ugyanis erős a gyanú, hogy szándékos gyújtogatás történt. 

Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke ugyanakkor a Krónika megkeresésére elmondta: a hétvégi tűz a kolozsvári önkormányzathoz tartozó ideiglenes szeméttározónál gyúlt ki (vagy gyújtották meg), így annak nincs köze a szintén pataréti, de a megyéhez tartozó szeméttelephez. Mint arról több ízben beszámoltunk, azon a szeméttelepen az április 7–12. közötti időszakban több helyen is tűz ütött ki, amely miatt a környezetvédelmi őrség 80 ezer lejre megbírságolta a Kolozs Megyei Tanácsot. 

Ezek után a megyei képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén jóváhagyta a tűz megfékezését célzó intézkedéscsomagot, amely keretében összesen 3,5 millió lejt költenek a tűzfészkek teljes felszámolására.  A szeméttelep lezárása egyébként – amint arról több ízben is írtunk – folyamatban van, a munkálatokat európai uniós forrásokból finanszírozza a megyei önkormányzat, a kivitelezéssel pedig egy kolozsvári céget bíztak meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »