Hat polgármesterjelölt van Rimaszombatban, négy Tornalján

Hat polgármesterjelölt van Rimaszombatban, négy Tornalján

Az egy hónap múlva esedékes önkormányzati választáson hatan indulnak a polgármesteri posztért Rimaszombatban, míg Tornalján négy polgármesterjelölt közül választhatnak a lakosok. A Szövetség pártnak már biztosan lesz tizenkét polgármestere a Rimaszombati járásból és hat a Nagyrőcei járásból.

Rimaszombatban akár negyedszer is újraválaszthatják a város jelenlegi polgármesterét, mivel a korábban parlamenti és megyei képviselőként is mandátumot szerző Jozef Šimko az önkormányzati választások egyik nagy esélyesének számít. 

A választópolgárok számára egy nyilvános vitafórumot is tartanak valamennyi polgármesterjelölt részvételével. A rimaszombati Városi Művelődési Központ színháztermében október 3-án 18 órától kezdődő fórumon a népszerű televíziós műsorvezető, Michal Kovačič faggatja majd a jelölteket. A jelölteknek az Alternatíva mozgalom is kínál bemutatkozási lehetőséget. A Csillagház előadótermében heti rendszerességgel egyenként mutatkozhatnak be a polgármesterjelöltek és vázolhatják fel programjukat. A beszélgetéseket online is közvetítik majd.

Rimaszombatban az új városi képviselő-testület a jelenlegi létszámnak megfelelően marad 21 tagú. A városban induló képviselőjelöltek száma összesen 67, ebből húszat a magyar jelölteket is állító Alternatíva 2022 Mozgalom listája ad. A mozgalom nem indított saját polgármesterjelöltet, a döntést a polgárokra bízza, de az Alternatíva színeiben induló képviselők közül ugyanakkor többen Jaroslav Bagačkát támogatják. 

A képviselőjelöltek közül a legtöbben, 16-an a 3-as számú választókörzetben indulnak, a 4-esben 14-en. Az 1-es és a 2-es körzetben 13-13 jelölt van, az 5-ös választókörzetben pedig 11.

Tornaljának új polgármestere lesz

Tornalja városának mindenképpen új polgármestere lesz, hiszen a várost 12 éven át vezető Szögedi Anna már nem indul újra a tisztségért. 

Hírdetés

Megmérkőzik a posztért viszont két korábbi ellenlábasa Dusza István vállalkozó és Róbert Jóry hivatalnok, akik a legutóbbi helyhatósági választáson 20 százalék körüli eredményt értek el. Ők ketten független jelöltként indulnak, míg Marian Dorkin az OĽaNO-NOVA jelöltjeként, illetve Győrfi Erika a Hlas, Szövetség és a Sme rodina jelöltjeként. Győrfi Erikát, a város jelenlegi főellenőrét csütörtökön Forró Krisztián, a Szövetség elnöke is támogatásáról biztosította. 

Tornalján négy választókörzetben összesen 35 jelöltből választhatják meg a 13 tagú képviselő-testületet összetételét a lakosok. A legnépesebb a 4-es számú választókörzet, ahol 26 jelölt indul, közülük pedig 10 képviselő juthat mandátumhoz. 

18 polgármester két járásból

A Szövetség pártnak már biztosan lesz tizenkét polgármestere a Rimaszombati járásból és hat a Nagyrőcei járásból, mivel ennyi azoknak a településeknek száma, ahol a Szövetség polgármesterjelöltjei az egyedüli jelöltek. 

A Rimaszombati járásban a párt összesen 51 polgármesterjelöltet és 298 képviselőjelöltet állított.

A következő településeken már biztosan a Szövetség adja a polgármestert: Baraca, Kisgömöri, Gömörmihályfalva, Hubó, Jéne, Jeszte, Korlát, Lénártfala, Martonfala, Péterfala, Vecseklő, Zsíp, Alsósziklás.

A Nagyrőcei járásban 15 polgármesterjelöltje és 60 képviselőjelöltje lesz a Szövetségnek.

Tornalján Győrfi Erika személyében koalíciós polgármesterjelöltet és 6 képviselőjelöltet is állítanak. Hat községben – Felsőfalu, Lévárt, Lőkösháza, Otrokocs, Szkáros és Visnyó – már biztosan a Szövetségből kerül ki a polgármester, míg további kilenc településen (Deresk, Sajógömör, Gömörfalva, Gice, Kövi, Alsófalu, Felsőrás, Tornalja, Zsór) saját jelöltet indítanak. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »