Hat és fél százalék fölé kúszott az országos munkanélküliség. De mi a helyzet a déli járásokkal?

Hat és fél százalék fölé kúszott az országos munkanélküliség. De mi a helyzet a déli járásokkal?

A Munkaügyi Hivatalok legfrissebb, áprilisra vonatkozó adatai szerint 6,57 százalékra nőtt a regisztrált állástalanok aránya országos szinten. Márciusban még 5,19 százalék volt a munkanélküliségi ráta. A negatív statisztika alaposan meglódult a déli járásokban is.

Országos szinten Pozsony V. és I. kerületében, a Trencséni és a Galgóci járásban a legalacsonyabb az állástalanok aránya. A legrosszabb a helyzet a Rimaszombati (18,64 százalék), a Késmárki (18,32) és a Nagyrőcei járásokban (16,22 százalék).

A tizenhat magyarlakta járásból 9-ben az országos átlag feletti a munkanélküliek aránya, köztük van az eddig viszonylag jól szereplő Komáromi járás is (6,6 százalék).

Hírdetés

Pozsonyban, Kassán és mind a 16 magyarlakta járásban nőtt a munkanélküliek aránya. A felvidéki munkanélküliség mértéke Pozsony és Kassa nélkül 7,88 százalékra nőtt a március 6,38 százalékról.

A magyarlakta járásokban nyilvántartott munkanélküliek száma egyetlen hónap alatt csaknem 11 ezer fővel 57 783 főre emelkedett. Az elmúlt hónapban Dél-Szlovákiában a legtöbb álláshely Pozsonyban (1545), Kassán (1251), a Dunaszerdahelyi járásban (1087) és a Nyitrai járásban (1017) szűnt meg, de a Rimaszombati járásban is 960 személy jelentkezett a munkaügyi hivatalban.

Országos szinten nagyjából 38 ezer fővel nőtt egy hónap alatt az állástalanok aránya. A Szlovák Nemzeti Bank és az EKB előrejelezése szerint 70-130 ezer munkahely szűnhet meg a koronavírusjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt. Ha az arányok maradnak, akkor a déli járásokban (Pozsony és Kassa nélkül) 23-43 ezer munkahely szűnhet meg. Januárban még csak 43,5 ezer munkanélküli volt a magyarlakta járásokban, április végén már 57,8 ezer, ami 14,3 ezer megszűnő álláshelyet jelent.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »