Hasznos információk a magyarországi választási regisztrációhoz

Hasznos információk a magyarországi választási regisztrációhoz

Mint ismert, Áder János köztársasági elnök április 3-ára írta ki a magyar országgyűlési választások időpontját. A 2014. évi országgyűlési választásoktól kezdve a Magyarország határain kívül élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok is élhetnek választójogukkal. Azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, regisztráció után levélben adhatják le voksukat, de csak az országos pártlistára szavazhatnak. Az alábbiakban a Magyarországon bejelentett lakhellyel nem rendelkezőkre vonatkozó szabályokat foglaltuk össze a Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége honlapján található információk alapján.

A külföldön élő magyar állampolgárok szavazati jogukkal csak akkor élhetnek, ha regisztráltak, azaz, ha szerepelnek a Nemzeti Választási Iroda névjegyzékében. A névjegyzékbe vételt minden külföldi lakóhellyel rendelkező, 17. életévét betöltött magyar állampolgár kérheti, akit magyar bíróság nem zárt ki a választójog gyakorlásából.

Kérik, hogy az ügyintézési időpontokat illetően érdeklődjenek a külképviseleten. A nyomtatvány azonban az interneten is elérhető a valasztas.hu honlapon. A regisztrációs kérelemnek legkésőbb a szavazás napját megelőző 25. napig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához, azaz 2022. március 8-ig.

Aki már korábban regisztrált, annak nem szükséges újra regisztrálnia

Aki már korábban regisztrált, illetve részt vett a 2018. évi magyarországi országgyűlési választáson, és/vagy a 2019. évi európai parlamenti választáson, a 2022-es választásokra is érvényes regisztrációval rendelkezik, tehát nem szükséges újra regisztrálnia.

A 10 év számítása azonban elölről kezdődik, ha a névjegyzékbe vétel meghosszabbítását kéri, továbbá akkor is, ha adatait módosítja, vagy szavaz – hívja fel a figyelmet a nagykövetség.

17 éves kortól már lehet regisztrálni

Annak a személynek, aki az állampolgársági eskü letételekor, vagy az előző választás alkalmával még nem töltötte be a 17. életévét, ám azóta igen, lehetősége nyílik a regisztrációra. Regisztráció esetén a névjegyzékbe vételről vagy annak elutasításáról a Nemzeti Választási Iroda értesítést küld a megadott e-mail címre, telefax számra vagy postai címre. Ennek az értesítésnek a megléte igazolja a regisztráció megtörténtét.

Hírdetés

A változásokat (lakcím, házasságkötés, válás, haláleset) be kell jelenteni

Ha a külföldön élő magyar állampolgár értesítési címe megváltozott a regisztrációt követően vagy a szavazólap átvételi módján szeretne változtatni (például lakcímre kérte, de mégis valamely külképviseleten szeretné átvenni, vagy külképviseletre kérte, de mégis a lakcímén szeretné megkapni a szavazási levélcsomagot), ezt a változást be kell jelentenie a Nemzeti Választási Iroda részére.

A nagykövetség felhívja a figyelmet arra is, hogy ha valaki a regisztráció óta házasságot kötött vagy házasságát felbontották, ezt be kell jelentenie, mert ezeket az eseményeket Magyarországon is anyakönyveztetni kell.

Mint írják, a családban történt haláleset bejelentése ugyancsak kiemelt fontosságú ahhoz, hogy a választói névjegyzék közhiteles legyen és naprakész adatokat tartalmazzon. Ha történt olyan haláleset a családban, amelynek magyar anyakönyvezése még nem történt meg, ezt be kell jelenteni, a fentiek szerint.

A Magyarországon tartózkodási hellyel rendelkezőknek is regisztrálniuk kell

Külön felhívják a figyelmet arra is, ha valaki a magyarországi lakcíméről kijelentkezett, vagy az állandó lakcím helyett már csak tartózkodási hellyel rendelkezik Magyarországon, a külföldön élő magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint szavazhat. Tehát ebben az esetben is szükséges a névjegyzékbe vétel kérelmezése, vagyis a regisztrációs nyomtatvány kitöltése.

A regisztrációhoz, illetve a változások bejelentéshez szükséges iratok

Amennyiben a regisztrációs nyomtatványt a Főkonzulátusokon vagy valamely Nagykövetség Konzuli Hivatalában szeretnék kitölteni, illetve az adatváltozást e hivatalok valamelyikében szeretnék bejelenteni, szükséges a magyar lakcímkártya, személyazonosításra alkalmas okmány (magyar személyazonosító igazolvány), valamint a honosítási okirat. A regisztrációs kérelmet a magyar lakcímkártya adatai alapján kell kitölteni. Ha lakcímkártyával nem rendelkezik, a személyazonosító igazolvány vagy magyar útlevele, ha azzal sem rendelkezik, a honosítási okirata alapján töltse ki a nyomtatványt – olvasható a konzulátus választási regisztrációhoz kapcsolódó tájékoztatójában.

(SZE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »