Használt okostelefonok: slágermodellek az elmúlt 3 évből (x)

Használt okostelefonok: slágermodellek az elmúlt 3 évből (x)

Melyek voltak a legnépszerűbb típusok? És hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb használt okostelefont? Segítünk!

A fejlettség és a népszerűség együtt jár?

Az okostelefonok piacát a folyamatos fejlődés lendülete hajtja. Minden évben igyekeznek a gyártók olyan modellekkel előállni, amelyeknek a konkurenciához viszonyított előnyei valamilyen innovációra épülnek.

Igen ám, de csak a vásárlók egy részének fontosak az új fejlesztések, mások a készülék egész élettartama alatt nem használják ki az összes szolgáltatás előnyeit. Máskor a nagyon magas kategóriába pozicionált modellből esetleg kimarad egy olyan korábbi funkció, ami a kényelmes használathoz fontos lenne. Ezért is vesznek sokan használt okostelefont.

Honnan tudhatod, melyik használt okostelefon a jó?

Amikor egy új modell megjelenik, a gyártók és a forgalmazók is megjelentetnek ár-érték arány elemzéseket. Különféle hivatásos és önkéntes tesztelők (techlapok szerzői, influencerek stb.) is közzéteszik a kipróbálás után a tapasztalataikat. Ezek alapján benyomásaid lehetnek a telefonról, és arról hogy milyen élmény a típus használata, de az még nem derül ki, számodra megfelelő-e, szeretni fogod-e.

Mi tesz népszerűvé egy okostelefont?

Annak, hogy egy okostelefon-modell népszerűvé válik, több oka lehet. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a gyártónak sikerül a telefon tudásában és műszaki paramétereiben egy olyan szerencsés együttállást eltalálnia (és ezt esetleg olyan árkategóriával párosítania), ami sokak igényével találkozik. Ez nemcsak a konkrét tudásra (például az operációs rendszerre), a technikai jellemzőkre (a kijelző méretére, az akkumulátor kapacitására, a belső tárhelyre) vagy a fizikai tulajdonságokra vonatkozhat, hanem sok esetben olyan gondos, intelligens, praktikus megoldásokat fed, ami miatt úgy érezheted, hogy “valami pluszt kapsz” a készülékkel.

onServerEmissionEmpty: function(){} });

De kirobbanó sikere lehet a jól eltalált dizájnnak is, vagy egy olyan újdonság – például a dual SIM – bevezetésének, ami formabontó változást hoz a használatban.

Ha egy modell vagy márka sokáig közkedvelt, az jó pont a szemünkben, hiszen ez valódi felhasználók hosszú időn át szerzett tapasztalataira épülő visszajelzés. Ugyanakkor a felkapott típusokat vagy márkákat érdemes fenntartásokkal kezelni, mert ha az adott márka státusszimbólummá válik, akkor kissé eltávolodhat a népszerűségi mutatója a használati értékétől.

Akad olyan brand, amelynek bár töretlen a sikere, egyre több kritikus hang jelenik meg vele kapcsolatban – például hogy nem megfelelő az ár-érték arány, egyes típusokban nem jól válogatják össze a szolgáltatásokat vagy a rendszerteljesítményt befolyásoló eszközöket stb.

Hogyan döntsd el, melyik használt okostelefon típus kell neked?

Mielőtt készüléket vásárolnál, néhány dolgot mindenképpen érdemes előre végiggondolni. Az első, hogy egy héten mennyit és mire használod a meglévő telefonodat. A másik, hogy milyen funkciókra, szolgáltatásokra lenne szükséged, milyen alkalmazásokat töltenél le rá, munkához vagy magáncélra használnád. Végül, hogy preferálsz-e valamilyen típust, és mennyi pénzed van a telefonra.

Ezután következhet a válogatás a kínálatból. A különféle kategóriákban elérhető használt okostelefonok között, ha az elmúlt évek választékát nézzük, óriási különbségek nincsenek az alapvető paraméterek között (akkumulátorkapacitás, dual SIM), a kijelző mérete folyamatosan nő, a belső tárhely mérete pedig megválasztható.

Népszerű okostelefonok 2019-21-ben

Egy ilyen témájú válogatásból nem maradhat ki az Apple, hiszen világéletében vezette az európai és észak-amerikai eladási listákat. 2020 legnépszerűbb iPhone modellje (egyes felmérések szerint a legnépszerűbb okostelefon-modellje is) az iPhone 11 volt.

Jól mutatja az iPhone közkedveltségét az is, hogy egy elmúlt három évre vonatkozó felmérés szerint az ilyen okostelefont vásárlók 90 százaléka újra iPhone-t vásárolna egy telefoncsere során. (Ennek részben az az oka, hogy csak az iPhone-okon fut az IOS operációs rendszer.)

A 2020-as év legtöbbet eladott Samsung okostelefonja a Samsung Galaxy A21S volt, a jelenleg legnépszerűbb Samsung modell a Samsung Galaxy A52 S 5G. A koreai gyártó Galaxy márkanevű mobiltelefonjai mind rendkívül közkedveltek, sőt vásárlóik lojálisak, a gyártó második az újravásárlási listán, 80 százalékkal. A Samsungot azért szeretik ilyen sokan, mert a készülékek könnyen kezelhetők, a kijelzők jó minőségűek, és olyan funkciókkal fejlesztik a telefonokat, amelyek megfelelnek a felhasználók igényeinek.

A feltörekvő kínai gyártó, a Xiaomi évről évre egyre nagyobbat hasít az európai okostelefon-piacból. Középkategóriás Xiaomi Redmi telefonjai kezdettől fogva nagyon népszerűek, de az utóbbi időben már a felülre pozicionált Mi-széria is növeli az eladásait rendkívül jó ár-érték aránya miatt. Egyik legnépszerűbb modellje a Redmi 11, amely nemcsak kiváló szolgáltatásaival, hanem megbízható, stabil működésével is kivívta használói elismerését.

(x)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »