Használt lakásra kérik a csokot

Egyelőre inkább használt lakásra veszik föl a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a hitelért folyamodók – legalábbis erről számolt be a K&H Bank keddi sajtótájékoztatóján.

Egyelőre inkább használt lakásra veszik föl a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a hitelért folyamodók – legalábbis erről számolt be a K&H Bank keddi sajtótájékoztatóján. Nem is lehet ezen csodálkozni, hiszen a lakásépítések száma az idei év első negyedében csökkentést mutat, azaz nincs elég új lakás a piacon. Rajna Gábor, a bank értékesítési hálózatért és támogatásért felelős igazgatója elmondta, az év első két hónapjában 338 millió forint értékben igényeltek támogatást ügyfeleik, de mindössze negyedük kérte az új lakás esetén járó tízmillió forintos összeget, háromnegyedük viszont a csok mellé hitelt is igényelt.

Rajna Gábor várakozásai szerint az újlakás-építés és így az otthonteremtési támogatás iránti igény várhatóan csak jövőre élénkül majd meg. Ezzel együtt az idei évben hozzávetőleg húszezer szerződéskötéssel számolnak a teljes piacon, amelynek értéke 40 milliárd forintra rúghat, ha marad a most jellemző, átlag kétmillió forintos átlagos szerződésnagyság.

A teljes jelzáloghitel-piac a bank várakozása szerint mintegy 500 milliárd forintra növekszik idén, s a szerződések közül minden ötödiket-hatodikat kötnek majd meg a pénzintézetnél. Az év első negyedének adatai azt mutatják, hogy a teljes piacon az új jelzáloghitelek nagysága másfélszer akkora, mint egy évvel korábban. A bank által nyújtott hitelek nagysága is dinamikusan növekedett: amíg az év első két hónapjában 38 százalékos bővülést mutatott, addig februárban már 62 százalékos emelkedést regisztráltak. A piac gyarapodásához jelentősen hozzájárul Rajna Gábor szerint, hogy a kamatok, illetve a teljes hiteldíjmutató (THM) öt éve folyamatosan esik. Várakozásaik szerint a hitelkereslet bővülését az is elősegítheti, hogy az előzetes várakozások szerint átlagosan hat százalékkal emelkednek majd a reálbérek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »