Hasogdzsi-ügy: Szlovákia még nem tudja, hogy csatlakozik-e a Szaúd-Arábiával szembeni fegyverembargóhoz

Hasogdzsi-ügy: Szlovákia még nem tudja, hogy csatlakozik-e a Szaúd-Arábiával szembeni fegyverembargóhoz

Két évvel ezelőtt, 2016 nyarán bombaként robbant a hír, hogy Közép-Európai országokon keresztül 1,2 milliárd dollárt értékben kerültek fegyverek a Közel-Keletre. Szlováki is kivette részét a bizniszből: 192 millió dollárnyi fegyvert adott el, elsősorban Szaúd-Arábiának. A fegyverszállítások most Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása miatt kerültek újra terítékre, ugyanis nagy a nyomás a nyugati országokon, hogy beszüntessék a szaúdi királyságnak eladott fegyverek szállításait.

nyilatkoztaSzalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági intézet kutatója a Magyar Hírlapnak adott interjúban a Hasogdzsi-üggyel kacpcsolatban. A szakértő szerint az újságíró megölése morális kihívások elé állítja Szaúd-Arábia partnereit, és Amerikának is kellemetlen a dolog, tekintve, hogy a közelgő kongresszusi választások miatt lépniük kell valamit.

mondta Szalai.

Fegyverbiznisz

Közben a világsajtóban egyre többször emlegetik fel egy esetleges fegyverembargó bevezetését, amely ráadásul nem lenne újkeletű Szaúd-Arábiával szemben. A jemeni polgárháborúba való beavatkozás miatt már korábban is felmerült az embargó kívánalma egyes nyugati országok részéről. Most egyelőre csak Németország jelezte, hogy hajlandó korlátozni a szaúdiak felé irányú német fegyverexportot, ami azért is érdekes, mert a németek adták el a világon a legtöbb fegyvert. A német kormány 2014-től nem kevesebb mint 25 milliárd euró értékben hagyott jóvá fegyvereladásokat, amelyből 14,48 milliárd eurónyi hivatalosan is az EU-n és NATO-n kívüli országokban landolt. A dolog azért is kirívó, mert a 2010 és 2013 közötti német fegyverexporthoz képest ez 50 százalékos növekedést jelent.

Szaúd-Arábia ráadásul Németország második legnagyobb fegyverkereskedelmi partnere Algéria után, éves szinten 400 millió eurónyi német fegyver kerül a közel-keleti királyságba. Idén év közepén pedig a német kormány 416 millió eurónyi fegyvereladásról határozott.

Hírdetés

A német védelmi miniszter felkérte a többi uniós tagállamot, hogy csatlakozzanak a német embargó kezdeményezéséhez. Szlovákia egyelőre nem adott a felkérésre egyértelmű választ, de elítélte Hasogdzsi meggyilkolását és úgy véli, elég „elég valószínűtlen, hogy a szaúdi koronaherceg tudta nélkül zajlott volna a Hasogdzsit meggyilkoló különítmény akciója”.

Szlovákia az idei évtől már nem ad ki több fegyvereladási engedélyt, igaz, ez egyáltalán nem jelent garanciát arra, hogy szlovákiai fegyverek nem kerülnek szaúdiak birtokába. Néhány hónappal ugyanis szlovákiai fegyverek jelentek meg Azerbajdzsánban, amellyel szemben a gazdasági minisztérium szintén nem adott ki semmilyen engedélyt. Ezt azonban a vevők egyszerűen megoldották: egy izraeli vállalton keresztül vásárolták meg a fegyvereket.

Mint említettük a balkáni (BIRN) és a nemzetközi oknyomozócsoportnak (OCCRP) köszönhetően 2016-ban napvilágra került, hogy 1,2 milliárd dollárnyi fegyvert adtak el közép-kelet-európai országokon keresztül a Közel-Keletre. A botrányt az akkori miniszterelnök, Robert Fico azzal csapta le, hogy a fegyverbiznisz egy teljesen normális üzletág. Mondta ezt annak ellenére, hogy gyilkolásra alkalmas eszközökről volt szó, nem pedig katonai szállító- vagy logisztikai eszközökről.

Bár a gazdasági minisztérium szerint egyetlen eladási tételt sem tart nyilván Szaúd-Arábia felé, ennek ellenére a konvencionális fegyverek regiszterének adatbázisa szerint 2016-ban Szlováki 3500 gépfegyvert, 190 darab 120 mm-es aknavetőt, 16 rakétavetőt (BM-21), 450 darab 60 mm-es aknavetőt és 226 nehézgépágyút adott exportált Szaúd-Arábiának.

 

Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »