Háromszor több orvosi oxigén fogy a galántai Covid-kórházban. Lehet már oltásra jelentkezni

Háromszor több orvosi oxigén fogy a galántai Covid-kórházban. Lehet már oltásra jelentkezni

Január hetedike óta szinte kizárólag koronavírus-kórházként működik a galántai Szent Lukács kórház. A Covid19 elleni harcban kulcsfontosságú szerepe van az orvosi oxigénnek. A kórháznak háromszor annyi gyógyászati oxigénre van szüksége, mint annak előtte. A galántai kórházban január 25-től hoznak létre oltási központot. 

Tizenöt napja működik Covid kórházként a galántai Szent Lukács kórház. Az intézmény tízből hét emeletén kizárólat Covid19 fertőzött pácienseket látnak el. A fenntarttó Svet Zdravia lánc jelentései szerint a kórháznak háromszor annyi orvosi oxigénre van szüksége, hiszen az orvosi oxigénnek kulcsfontosságú szerepe van a koronavírusos betegek gyógyításában. A megnövekedett igény miatt a napokban fejlesztették a kórház területén az oxigénellátó infrastruktúrát.

Jelenleg a kórházban 132 covidos fekvőbeteget tudnak fogadni, tíz lélegeztetőgépük van, és 103 oxigénnel való kezelésre alkalmas ágy. A bevett eljárás szerint a légzési elégtelenség beálltával megtörténik az oxigén belélegeztetés maszk, illetve orr-kanül segítségével. A napokban még több nazális oxigénterápiához kellő szerkezetet helyeznek el az osztályokon, ez az orvosi oxigén igényét tovább emeli majd. Az oxigénterápia során egy beteg 50 liter orvosi oxigént kap egy perc alatt. A kórházat a járvány folyamán is az egyik legismertebb orvosi gázszállító cég, a Messer Tatragas látja el, amely csütörtöki nap folyamán 11ezer literesre cserélte le a galántai kórház eddig ötezer literes oxigéntartályát. Mint elmondták, az ötezer literes tartályt a Covid előtt elég volt hetente egyszer feltölteni, a koronavírus kórházhoz azonban újabban már hetente háromszor kellett szállítmányt hozni.

Alexandra Pavlovičová, a galántai kórház igazgatója úgy tudatta sajtónyilatkozatában, hogy

Hírdetés

igyekszenek minden órában megfelelni a kihívásoknak. Habár a galántai kórház eredetileg is tartalékkórházként szerepel háborús konfliktusok és természeti katasztrófák idején, arra azért egy évvel ezelőtt még senki nem számított, hogy valóban idáig fajul a koronavírus elleni harc. Az igazgatónő szerint az új nazális oxigénterápia, amelynek az alapja az orvosi oxigén, segít majd abban, hogy minél több betegnél elkerülhessék azt, hogy intubálni kelljen és lélegeztetőgépre tenni.

Az állami oltási stratégiát követve január 25-től a galántai kórházban is megnyílik az oltóközpont két rendelővel. A tervek szerint a főépület második emeletén a hematológia részlegen oltanak majd. A statisztikák szerint egy hét alatt 780 embert tudnak majd beoltani. Az oltóközpont hétköznaponként reggel kilenctől délután háromig üzemel majd, az ebédidő déltől háromnegyed egyig tart.

A www.korona.gov.sk oldalon már jelentkezhetnek oltóanyagért az egészségügyben dolgozók, azok az egészségügyis egyetemisták, akik kapcsolata kerülnek Covid betegekkel, a kórház területén működő szolgáltatásokban dolgozók, a szociális szolgáltatásokban dolgozók, a szociális terepmunkások, a kórház nem egészségügyi dolgozói, akik kapcsolatba kerülnek a betegekkel, a mentőszolgálatok dolgozói, a mozgó tesztelőközpontok dolgozói, a 85 éven felüliek , valamint azok akik egyházi missziót teljesítenek a kórház vagy szociális otthonok területén Covid 19 betegek között. Az oltásra jelentkezőnek igazolással kell bizonyítania, hogy ezek csoportok egyikébe tartozik.

A galántai kórházban ezidáig 400 kórházi alkalmazottat oltottak be, a régióban dolgozó egészségügyisekkel együtt összesen 900 embert. Jelenleg a rendőröket és a szociális otthonok dolgozóit oltják, valamint folytatódik a régióban dolgozó egészségügyisek oltása.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »