Háromszéki táncos az Aranysarkantyús fesztivál döntőjében

Háromszéki táncos az Aranysarkantyús fesztivál döntőjében

A tusnádfürdői Gyöngyvirág Néptáncegyüttesben érezte meg a tánc örömét és a közösséghez tartozás erejét, középiskolásként tagja volt a csíkszeredai Köpice Néptánccsoportnak, egyetemi évei alatt a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttesben táncolt, jelenleg tagja a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttesnek. Melles Endre az egyedüli erdélyi néptáncos, aki bejutott a legrangosabb férfi szólótáncos minősítő fesztivál idei országos döntőjébe, amelyet pénteken és szombaton tartanak Békéscsabán.

A Háromszék Táncegyüttes férfi tánckarának meghatározó egyénisége és egyben vezetője művészi teljesítményét itthon is több ízben elismerték, legutóbb az erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján, 2016 őszén Sepsiszentgyörgyön. Kiemelkedő férfitáncos díjat kapott, 2014-ben bejutott a Fölszállott a páva tehetségkutató televíziós műsor elődöntőjébe, 2013–2016 között négyszer vett részt a budapesti Tedd ki a pontot legényesversenyen, ahol tavaly a széki kultúra megőrzéséért díjazták. A XXIII. Országos Aranygyöngyös és Aranysarkantyús Szólótánc Fesztivál Székesfehérváron tartott decemberi előválogatóján Melles Endre produkciója a legjobb harminchárom közé került a százháromból, így hét végén a döntőben mutatja be tehetségét, elhivatottságát a hagyományos néptánc iránt. A kötelező versenyszámok közül a nyugati palóc verbunkban Martin György archív felvételeire és kortárs bagdi hagyományőrzők táncára hagyatkozik, a széki ritka és sűrű tempót Tamás Márton „Kántor” tánca alapján mutatja be, a szabadon választott részben őrkői öreges cigányost és románost jár saját értelmezésben.

A megmérettetésre készülve Melles Endre a Háromszéknek elmondta, nem másokkal akar vetélkedni, hanem önmagát megmérettetni a rangos hattagú szakmai zsűri előtt: „Fontosnak tartom, hogy oda menjek, ahol a tűz van, ahol meg is égethetem magam, de tapasztalatot is nyerhetek. A tánc kihívást jelent, ami által magamat is jobban megismerhetem, és átadhatom az adatközlő üzenetét, amit a tánca hordoz. Az a legfontosabb, hogy ne csak előadjam a táncot, hanem eltáncoljam, ne vásárra vigyem, hanem értékként mutassam fel.”

Hét végén kiderül, hogy a Kocsis Enikő, dr. Ratkó Lujza, Lőrincz Hortenzia, Végső Miklós, Busai Norbert és Kovács Norbert alkotta zsűri a női táncosok közül kiket illett aranygyöngyös, a férfiak közül pedig aranysarkantyús minősítéssel, de bárhogy legyen, Melles Endre nagy kihívással tér haza, hisz a Háromszék Táncegyüttes készülő előadásában ő testesíti meg a kalotaszegi Nádasmente legkiválóbb táncosa, a magyarvistai Mátyás István „Mundruc” személyét a róla készült emlékműsorban.

Fekete Réka
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »