Háromszéki képzés a turizmusban dolgozóknak

Háromszéki képzés a turizmusban dolgozóknak

A turizmusban a humánerőforrás minőségének biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást – Háromszéken szakmai továbbképzésekkel próbálják biztosítani, hogy a vendéglátóiparban dolgozók korszerű ismeretekre, hasznosítható gyakorlati tudásra tegyenek szert.

IMG_3975_b

A Kovászna megyei önkormányzat keretében működő Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, illetve a Grand Hotel Bálványos február 13–16. között pincéreknek és ügyfélszolgálati munkatársaknak szervez továbbképzést, ennek részleteiről szerdán Bálványoson sajtótájékoztatón számoltak be. Tamás Sándor, a Kovászna megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, az önkormányzat azzal tudja segíteni a turizmusban vállalkozókat, ha kiépíti az infrastruktúrát, és továbbképzőket szervez.

Mayer Gyula, a veszprémi Séf Szakképző Iskola vendég­látóipari, illetve kereskedelmi és idegenforgalmi szakembere elmondta, ebben az ágazatban megállíthatatlan a fejlődés, a vendégek külföldre járnak, és az ott megtapasztalt minőséget itthon is elvárják. „Lejárt az idő, amikor csak okleveleket gyártottunk. Most kompetenciákat, gyakorlati tudást kérnek számon a vendéglátásban dolgozóktól, hiszen egy vidék jó vagy rossz hírét a humánerőforrás minősége határozza meg. Lehet szép a táj, mégis a legfontosabb, hogy milyen benyomást keltenek azok, akikkel a turista találkozik” – részletezte a magyarországi szakember.

Szarvadi-Téglás Loránd, a Grand Hotel Bálványos ügyvezető igazgatója eközben arról beszélt, hogy nem az odavezető út minősége jelent számukra gondot, hanem hogy megtalálják a megfelelő alkalmazottakat. Egy éve 50 embert foglalkoztattak, jelenleg 96-an dolgoznak a szállodában, de 120-ra lenne igény, és nagy a fluktuáció. Kiképezik az embereket, majd elmennek külföldre, Angliában, Cipru­son vagy hajón vállalnak munkát, legutóbb 15 alkalmazottnak szerveztek továbbképzést, és csak egy maradt Bálványoson – panaszolta el a vállalkozó.

Gáj Nándor, a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola igazgatója rámutatott, tavaly több mint száz felnőttnek szerveztek szakmai tanfolyamot, ezeket mindig a vállalkozók igényeihez, a helyi körülményekhez alakították, ebben az évben például fürdőkezelőket képeznek, akik a gyógyfürdőkben, wellnessközpontokban hasznosíthatják a megszerzett tudást.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »