Háromszázezer magas Cé, millió rajongó

Háromszázezer magas Cé, millió rajongó

Száz éve született minden idők egyik legjobb vagy egyenesen a legeslegjobb magyar tenoristája: Simándy József, a legendás operaénekes a mai napig etalonnak számít a szakmában. Kistarcsán látta meg a napvilágot 1916. szeptember 18-án, és csak viszonylag későn kezdett el énekelni. Családjának széthullása miatt fiatalon kényszerült munkába állni, autószerelőként dolgozott. Életútja példája annak a hihetetlen kitartásnak, áldozatvállalásnak és küzdelemnek, ahogy autószerelőből operalegendává vált. Már elmúlt húszéves, amikor kollégái unszolására énektanulmányokba kezdett. Első színpadra lépése Szegedhez köti: a Szegedi Nemzeti Színház tagjaként Carmen Don Joséjának szerepében 1946-ban debütált, 1947-től először vendégként énekelt szólót a budapesti operaházban, ősztől pedig szerződtették is. Ettől kezdve töretlenül ívelt felfelé a karrierje, pályája során 35 tenorszerepet énekelt. Legendás szerepe a Bánk bán volt, az opera címszerepével szinte egybeforrt. Kodály Psalmus Hungaricusának előadása is a névjegyévé vált, ezt a szólamot énekelte talán a legtöbbször, és 1959-ben Simándy Hunyadi Lászlójával indult újra a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az operák mellett gyakran énekelt oratóriumokban, ária- és dalesteken, orgonakoncerteken, kisebb-nagyobb vidéki településekre is eljárt vendégszerepelni.

A közönség rajongása végigkísérte életét, igazi Simándy-kultusz alakult ki az országban. A nemzet tenorja 1997-ben hunyt el Budapesten; szülővárosában, Kistarcsán nevét iskola viseli.

Mivel vasárnap lenne százesztendős, ebből az alkalomból az ország több pontján is megemlékeznek a művészről. Múlt szombaton ennek nyitányaként első bemutatkozásának helyszínén, a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában leplezték le emléktábláját; konferenciát és emlékhangversenyt is tartottak az évforduló alkalmából. Ma Gazdagréten a Szent Angyalok Plébánia is megemlékezik egyházközségük támogatójáról, este 6 órától hangversennyel idézik meg alakját, vasárnap pedig a 10 órai szentmisét érte ajánlják fel. Ebből is látszik, hogy nemcsak művészként, de emberként is sokak szeretetét elnyerte, és emlékét a mai napig sokan őrzik a szívükben.

„Háromszázezer magas Cé – Simándy 100” címmel nyílik kiállítás vasárnap délután 5-kor a magyar operajátszás kiemelkedő alakjáról, akit a Bajor Gizi Színészmúzeum tárlatából nemcsak művészként, de emberként is megismerhetünk. Arra is figyeltek a különleges emlékkiállítás összeállítói, hogy ne csak emblematikus szerepében, Bánk bánként mutassák be a kiváló tenort, hanem összképet adjanak a művész színes és változatos repertoárjáról. Megismerhetjük a tárlaton összes szerepét, a vele dolgozó partnerművészeket, karmestereket, rendezőket, tervezőket, mindazokat, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az 1945 utáni időszak valódi aranykora lehessen a Magyar Állami Operaháznak, és magának az opera műfajának is. A kiállított anyagok gerincét a Simándy család saját dokumentumai alkotják, de az operaház archívuma és emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyagának, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet fotó- és színlaptárának dokumentumaiból is láthatunk válogatást, ugyanakkor fiataloknak szóló interaktív elemekben bővelkedik a tárlat, amely március 5-ig látogatható.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »