Hárommillió éves megalodonfogat talált egy brit kisfiú

Egy hatéves kisfiú kagylókat keresett a tengerparton, amikor nagy meglepetésére egy ritka, mintegy hárommillió éves megalodonfogat talált.

Az egyesült királyságbeli Bradwellből származó Sammy Shelton az apjával, Peterrel a suffolki Bawdsey Beachen kagylók után kutatott, amikor nagy meglepetésükre egy hárommillió éves cápafogat találtak – számoltak be róla a Great Yarmouth Mercury brit hírportál cikkében, melyet a Hirado közöl.

A fiú édesapja elmondta, hogy a strandon más – fosszilis maradványok után kutató – emberek elmondták nekik, hogy milyen ritka és jelentős ez a fog.

„Tudtuk, hogy mi az, de azt nem, hogy mennyire ritka” – tette hozzá.

Hírdetés

Ben Garrod evolúcióbiológus, műsorvezető és író is izgatottan nyilatkozott Sammy „elképesztő” leletéről, amely országos érdeklődésnek örvendhet, mivel évente csak egy-két példányt találnak a brit partokon.

Az evolúcióbiológus hozzátette, hogy a megalodon (ami nagy fogat jelent) volt a valaha létezett legnagyobb cápa – legalább háromszor nagyobb, mint a nagy fehér cápa –, amely körülbelül hárommillió évvel ezelőtt úszkált az óceánokban.

A megalodon a valaha élt legnagyobb hal, csaknem 3 méter széles, 276 foggal teli szájával harapási ereje legkevesebb 10,2 tonna volt.

A megalodonok fosszilis maradványait az Antarktisz kivételével minden kontinens partjainál találtak már.

Érdekesség, hogy a valaha talált legnagyobb megalodonfog 6,9 hüvelyk (körülbelül 17,5 centiméter) hosszú volt – majdnem háromszor hosszabb, mint egy nagy fehér cápa átlagos foga.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »