Háromezeréves piramist találtak Kazahsztánban

Nemrégiben egy háromezer éves, piramisszerű építményt ástak elő a régészek Kazahsztán Szari-Akra nevű táján, Karaganda városa közelében. Feltételezéseik szerint a monumentális mauzóleum egy helyi királynak épülhetett. “Még a héten benézünk a mauzóleumba” – nyilatkozta a Yahoo Newsnak a régészcsapat egyik tagja, Viktor Novozsenov.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Az ásatások még folynak, de az Igor Kukusin vezette régészcsapat szerint már most megállapítható, hogy a karagandai piramis az egyiptomiakhoz hasonlóan temetkezési hely volt, maouzóleumot találtak a belsejében. A sírkamra két méter magas, és 15×14 méter alapterületű.

A piramis javarészt kőböl és döngölt földből áll, amit deszkákkal támasztottak meg. Formáját tekintve a karagandai piramis inkáb zikkurat, vagyis nincsenek élei, hanem koncentrikusan egymásra épített téglalapokból áll, így emelkedett toronyszerűen a magasba. Teteje sem csúcsos, hanem lapos lehetett.

A sírkamrát már régesrég kirámolták a sírrablók, így csak pár agyagedényt, egy kést és néhány bronz tárgyat találtak csak. Emberi maradványokról egyelőre nem számoltak be. (

Via Science Alert


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »