Háromezer iraki menekültet ejtett fogságba az Iszlám Állam

Akár 3 ezer, a harcok elől menekülő embert is foglyul ejthetett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet az észak-iraki Kirkuk tartományban – írta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az ázsiai országról szóló pénteki beszámolójában.

“Az UNHCR-nek küldött jelentések szerint augusztus 4-én akár 3 ezren is az IÁ fogságába kerülhettek, miközben a Kirkuk kormányzóságban található Haviga körzet falvaiból Kirkuk városa felé menekültek. A menekülők közül tizenkét embert megöltek a fogságban” – olvasható az UNHCR Genfben kiadott riportjában.

Az Emberi Jogok Iraki Megfigyelőközpontja csütörtökön azt közölte, hogy nagyjából 1900 polgári személyt fogott el az Iszlám Állam 100-120 harcosa, akik az embereket pajzsként használják az iraki biztonsági erők támadásaival szemben. A központ szerint a dzsihadisták többtucatnyi civilt kivégeztek, hatot elégettek.

Az Iszlám Állam 2014-ben jelentős nagyságú területeket hajtott uralma alá Irakban és Szíriában, előbbi országban Moszul, utóbbiban Rakka a terrorszervezet fővárosa. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásokkal támogatja az iraki hadsereget a dzsihadisták elleni harcban. A konfliktus miatt idén júliusig már 3,4 millió iraki kényszerült otthona elhagyására. Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy agresszíven és minden fronton folytatni fogja az Egyesült Államok az Iszlám Állam elleni harcot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »