Három, választási csalással kapcsolatos esetet vizsgál a NAKA

Három, választási csalással kapcsolatos esetet vizsgál a NAKA

Három, választási csalással kapcsolatos gyanús esetet vizsgál a Nemzeti Bünüldöző Ügynökség (NAKA). Egy személyt már meggyanúsított a nyomozó – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

„A polgárok a 158-as ingyen hívható telefonszámon, írásban vagy személyesen tehetnek bejelentést a rendőrségen vagy az ügyészségen” – mondta a szóvivő.

Hírdetés

A rendőrség február elején jelentette az első esetet. A gyanúsítottat az 1000 eurós kenőpénz átvétele után őrizetbe vették. Ennek az összegnek a fejében a roma választók szavazatait kellett volna biztosítania. Ha a bűnössége bebizobnyosodik, egy év szabadságvesztésre ítélhető.

A büntető törvénykönyv szerint választási csalás bűncselekményét követi el, aki közvetlenül vagy közvetítő útján megvesztegeti a szavazásra jogosult személyt, hogy egy bizonyos módon, szavazzon, vagy ne szavazzon, vagy ne vegyen részt a választáson vagy a referendumon, és közvetlenül vagy közvetítő útján kenőpénzt ad vagy ígér egy másik személynek. „Ez a választási csalás aktív formája” – mondta Slivka. Az, aki hagyja magát megvesztegetni, a választási csalás passzív formáját követi el. Jogi személyt nem lehet büntetni választási korrupció miatt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »