Három párt és a kormány igényelte a választók személyes adatait

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik és a kormány igényelte a névjegyzékben szereplő választópolgárok személyes adatait a Nemzeti Választási Irodától (NVI) az október 2-i népszavazás kampányában – közölte az NVI az MTI érdeklődésére csütörtökön.

Az NVI a választópolgárok adatainak választási célú kiadásáról az MTI-nek küldött válaszában emlékeztetett: a választási eljárásról szóló törvény és a népszavazási törvény lehetővé teszi, hogy országos népszavazás során a népszavazás kezdeményezői és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok a névjegyzékben lévő választópolgárok személyes adatait (nevét és lakcímét) igényeljék a választási irodáktól közvetlen politikai kampány céljára.

Az így megkapott adatok kizárólag a kampány céljára használhatók fel, és azokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, majd a megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

Az adatszolgáltatás nem ingyenes, az igénylőnek a kötelező legkisebb munkabér tízhavi összegének megfelelő összegű – azaz jelenleg 1,1 millió forintos – adatszolgáltatási díjat kellett érte az NVI számlájára befizetnie.

A kiadás megtiltása

Az NVI emlékeztetett arra is, hogy minden választópolgárnak lehetősége van arra, hogy megtiltsa az adatai kiadását kampánycélokra. Ezt elektronikus úton az NVI-hez (www.valasztas.hu), illetve személyesen vagy levél útján a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodához benyújtott kérelemben lehet kezdeményezni (a levélben benyújtható kérelem nyomtatványa is megtalálható a www.valasztas.hu honlapon).

Az NVI felhívta a figyelmet arra is, hogy a névjegyzéki adatok kiadásának megtiltása nem azonos a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatszolgáltatás megtiltásával. Ez utóbbi a marketing, valamint kutatások céljából a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból történő adatkiadást korlátozza, és nem terjed ki a választási kampányban való felhasználás céljából a névjegyzékből teljesített adatszolgáltatásra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »