Három országos nemzetiségi mandátum sorsáról döntött az NVB

Három országos nemzetiségi mandátum sorsáról döntött az NVB

A határozatok nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük.

Három megüresedett országos nemzetiségi mandátumot adott ki pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

 • Az Országos Roma Önkormányzatban a Fiatal Romák Országos Szövetsége listájáról 2019-ben bejutó Kozák János Máté lemondott képviselői mandátumáról. Az NVB – a jelölőszervezet kérésére – a lista 31. helyén szereplő Kozák Dávidnak adta ki a mandátumot.
 • A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatában Flódung János (Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület) szintén lemondott képviselői mandátumáról. Az NVB – a jelölőszervezet kérésének megfelelően – a lista 48. helyén szereplő Bürgermayer Stefannak adta ki a mandátumot.
 • Az Országos Örmény Önkormányzat közgyűlése megállapította, hogy az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület listájáról 2019-ben mandátumot szerző Esztergály Zsófia Zita képviselői megbízatása megszűnt, mert egy éven át nem vett részt a testület ülésén. Az NVB – a jelölőszervezet kérésére – a megüresedett mandátumot a lista 7. helyén szereplő Fabók Dávidnak adta ki.
 • A határozatok nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük.

  Az NVB pénteki ülésén már csak az Országgyűlés által választott tagok vehettek részt, mivel Áder János köztársasági elnök kedden kitűzte az országgyűlési képviselő-választást és az országos népszavazást április 3-ára. Az NVB-t ezután el kellett hagyniuk az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok delegáltjainak, a bizottság munkájában a továbbiakban csak

  a hét választott tag vesz részt, a határozatképességhez tehát négyük jelenléte szükséges.

  A testület az országos listát állító pártok és országos nemzetiségi önkormányzatok delegáltjaival bővül majd ki. Az országos listájuk nyilvántartásba vételének jogerőssé válásától – az Országgyűlés alakuló üléséig – a pártok egy-egy tagot delegálhatnak az NVB-be, közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak egy ember delegálására. A nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok is megbízhatnak egy-egy embert a képviseletükkel az NVB-ben, de ők csak a nemzetiségeket érintő ügyekben szavazhatnak.

  Sorra jelentkeznek a pártok

  Nyilvántartásba vette az első jelölőszervezeteket is az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésén az NVB.

  Hírdetés

  A választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

  A bizottságnak a bejelentéstől számított

  négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről,

  ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

  Az NVB pénteki ülésén – mivel a bejelentések megfeleltek a jogszabályban támasztott követelményeknek – 11 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba.

  Ezek a következők:

  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Mi Hazánk Mozgalom,
  • Országos Lengyel Önkormányzat,
  • Momentum Mozgalom,
  • Egyenlőség Roma Párt,
  • LMP-Magyarország Zöld Pártja,
  • Demokratikus Koalíció,
  • Párbeszéd Magyarországért Párt,
  • A Haza Pártja,
  • Magyar Szocialista Párt,
  • Magyar Szegények és Dolgozók Demokratikus Szervezete.

  Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

  Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kell, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, másrészt szükséges hozzá a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása.

  Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni az NVB-nél.


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »