Három napra teljesen megáll az élet

Teljesen megáll az élet három napra Görögországban, összesen kétmillió állami- és magánalkalmazott lépett sztrájkba a kormány megszorító intézkedései miatt. A nyugdíj- és adóreformokat a Ciprasz-kabinetben sem támogatja mindenki.

Végtelennek tűnő kocsisor Athén központjában. A görög fővárosban három napig csak így juthatnak el az úti céljukhoz a helyiek, miután sztrájk miatt teljesen leállt a tömegközlekedés. De csak addig autózhatnak, amíg ki nem fogy a kocsikból az üzemanyag, ugyanis a benzinkutak sem nyitnak ki; ahogy zárva maradnak a boltok, a patikák és a kórházak is, utóbbiak csak sürgősségi ellátást vállalnak.

Görögország-szerte összesen kétmillió köz- és magánalkalmazott nem veszi fel hétfőig a munkát, így akarják rákényszeríteni a kormányt, hogy vonja vissza a nyugdíjcsökkentésről, nyugdíjkorhatár-emelésről és tb-járulék-növelésről szóló döntéseit.

Ez már a 12. megszorítócsomag azóta, hogy Görögországnak 2010-ben elkezdtek mentőkölcsönöket folyósítani nemzetközi hitelezői. A legutóbbi, 86 milliárd eurós kölcsönért cserébe annak a Ciprasz-kabinetnek is adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket kellett ígérnie, amely éppen megszorításellenes kampányával került kormányra.

A munkaügyi miniszter szerint ez a megszorítócsomag más, mint amit az előző kormányok a görög népre kényszerítettek. „Abban a helyzetben vagyunk, hogy az ország vagyona sokkal kisebb, a 2010-es háromnegyede; és kénytelenek vagyunk a nyugdíjpénzek kisebb szeletét szétosztani. De most először igazságosan tesszük ezt. Hogy ez mit jelent? Mindenkinek egyenlő feltételeket, nem úgy, mint a régi rendszerben, ahol a jövő nemzedék fizette a számlát” – fogalmazott Jorgosz Katrúgalosz.

Az athéni parlament vasárnap szavaz a megszorítócsomagról, amelyről még egyes párttársait is meg kell győznie Alekszisz Ciprasz kormányfőnek, sokuk ugyanis a sztrájkolók mellé állt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »