Három kerek évfordulót ünnepelnek Orfűn

Három kerek évfordulót ünnepelnek Orfűn

Kedden kezdődik a 10. Fishing on Orfű Fesztivál, ahol Lovasi András az ötvenesek közé zenéli magát, a Kispál és a Borz pedig alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli.

Kedden ünnepli 50. születésnapját Nicole Kidman színésznő és Lovasi András. Nem tudjuk, a hollywoodi sztár készül-e Orfűre, mi azonban biztosan ott leszünk a Lovasi születésnapjára időzített koncerten a Fishing on Orfű Fesztiválon. A rendezvény megünnepli, hogy tíz éve rendezték meg először, ahogy azt is, hogy harminc éve alakult meg a Kispál és a Borz. És persze nem feledkeznek meg az alapító Lovasi András születésnapjáról sem.

A bő kétórás koncerten az életmű dalai, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag és Lovasi szóló munkásságának számai csendülnek majd fel. Ott lesznek a színpadon a korábbi és a jelenlegi zenésztársak, és információink szerint a zenék nem blokkokra, korszakokra bontva szólalnak meg, hanem vegyesen, azaz könnyen megtörténhet, hogy Kispál András Kiscsillag számban gitározik, vagy az egykori Borz egészül majd ki Lovasi jelenlegi kollégáival. A koncerten feltűnnek majd az egykori vagy még ma is létező zenekarok vendégművészei is.

http://mno.hu/

Június 20-a csak a négynapos fesztivál nyitónapja, de már ez is kiváló zenei élményt kínál. Lovasi koncertjét a Csík zenekar fellépése előzi meg a Kacat Nagyszínpadon, míg az Orfű10 színpadon a Rackaláka koncertjét követi a Budapest Bár produkció. Előbbi nevéből ki is következtethető, hogy Ferenczi György és a Rackajam zenél majd együtt a Kalákával, utóbbi zenészei feltehetőleg Lovasi koncertjén éneklik majd be magukat.

A fesztivál szervezői is ünnepelnek, és jó születésnapos módjára nem kapni, inkább adni szeretnének. Ezért tették elérhetővé a fesztivál eddigi összes elérhető koncertvideóját. Ahogy közleményükben fogalmaznak, a Fishing on Orfű az évek során egyre nagyobb figyelmet fordított a fesztivál koncertjeinek rögzítésére. Évről évre gyarapodott a hanggal és képpel rögzített fellépések száma, hogy utólag is visszatekerhetőek legyenek az orfűi koncertélmények. A Fishing 10. szülinapja alkalmából végre elkészült a fesztivál nagy zenei archívuma az összes fellelhető hang- és videofelvételből, a kezdetektől egészen 2016-ig.

Hozzáteszik, a Fishing-archívum egyedülálló vállalás a maga műfajában. Talán nem túlzás azt állítani, hogy kulturális tekintetben is rendkívüli gyűjtés, hiszen az elmúlt 10 évből tesz hozzáférhetővé több száz koncertet, rálátást adva a hazai könnyűzene világára. Ráadásul egy csomó olyan zenekarról mutat felvételt, akik más fesztiválokon nem jutnak fellépési lehetőséghez. A cél mindig is a profin rögzített és az eredeti hangulatot visszaadó koncertfilmek készítése volt, az Archívum pedig egy élő, évről évre bővülő formátum lesz. Ahogy 2015-ben és 2016-ban, a Fishing ezután is majd az összes koncertjét rögzíteni fogja – egyedülállóként az országban, de talán az egész világon is.

http://mno.hu/

A végeredmény pedig: majdnem 400 felvétel, amiből 300 mozgóképes felvétel, 100 koncerthang, 176 előadó, 210 órányi zene, amit majd 9 nap lenne végighallgatni a fishingonorfu/archivum oldalról.

A hideg téli estéken ezeknek is nekiugrunk majd, de most használjuk ki, hogy a koncertek négy plusz egy napon át élőben szólnak Magyarország egyik legcsaládiasabb fesztiválján a hegyek közt, kék tó partján, Orfűn.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »