Három év után újra karácsony van Észak-Irakban

Három év után újra karácsony van Észak-Irakban

Az iraki keresztények mintegy fele tért haza idén karácsonyig azokra a területekre, amiket 3 éve az Iszlám Állam vett el tőlük. A terrorszervezet elleni háború hivatalosan december elején véget ért, de a szervezet katonái további támadásokat követhetnek el.

Három év után van újra karácsony Irak északi részén. Hozzávetőleg 20 ezer keresztény élt azon a területen, ahol az Iszlám Állam terrorszervezet 2014-ben kikiáltotta a kalifátust. A hívek többsége elmenekült, mert az iszlamisták, Mohamed próféta utasításának megfelelően, kivégezték, aki nem volt hajlandó áttérni az iszlámra, vagy büntetőadót fizetni a vallása miatt. A Telesqaf városában lévő templomot csak kifosztották, de nem rombolták le, mint a többi keresztény helyet, ezért most itt volt a legnagyobb karácsonyi ünnepség.

„Reméltük, hogy a város valamennyi lakosa itt lehet velünk már idén, de sajnos az emberek kb fele nem jött vissza. A rokonaink, barátaink közül sokan nincsenek itt” – mondja egy iraki hívő.

Hírdetés

A 20 ezer hívőből valamivel több mint fele tért vissza eddig. Az iraki hadsereg 2 hete jelentette be, hogy legyőzték az Iszlám Állam terrorszervezetet, a bagdadi kormány pedig anyagi segítséget ígért a keresztény közösségeknek az újrakezdéshez.

 „Most először tudjuk a karácsonyt templomban ünnepelni, 3 év után. Tavasszal a húsvétot már együtt tölthettük, de az elmúlt 3 évben a hívők többsége elmenekült innen az elnyomás elől és sokan mindenüket elvesztették. Hála istennek, újrakezdhetjük a szülőföldünkön” – jelentette ki egy másik hívő.

Az iraki kormány és a nyugati szövetségeik, illetve a szomszédban a szír-orosz koalíció is azt állítja, hogy legyőzték az Iszlám Államot. Valójában ez nem igaz, legfeljebb az iszlamista kalifátus működését akadályozták meg, de az Iszlám Állam vezetője és több tízezer katonája továbbra is szabadlábon van. Most hagyományos terrorszervezetként folytatják tovább, ahogy például az al-Kaida. Az iraki keresztények egy része ezért továbbra se lesz hajlandó visszaköltözni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »