Három év börtönre ítélték az RMDSZ-es polgármestert

Három év börtönre ítélték az RMDSZ-es polgármestert

A Sepsiszentgyörgyi Bíróság alapfokon három év börtönre és az okozott kár megtérítésére ítélte Bihari Edömér nagyajtai RMDSZ-es polgármestert és Barta István Zsolt községi jegyzőt, továbbá öt évre eltiltotta őket jelenleg betöltött tisztségeik viselésétől – írja mai számában a Háromszék c. napilap. A nem jogerős ítélet szerint a hivatallal való visszaélésért elítéltek büntetését feltételekhez kötve öt évre felfüggesztik. Az ítélet a kiközléstől számítva tíz napon belül megfellebbezhető – áll a romániai bíróságok portálján közzétettekben.

Bihari Edömér a Háromszéknek úgy nyilatkozott, természetesen fellebbez: nem követett el semmi olyant, amiért börtön járhatna – még felfüggesztett formában sem –, ezért igencsak bízik abban, hogy a fellebbvitelen megsemmisítik az alapfokú döntést, s felmentik minden vád alól. A Háromszék kérésére részleteiben ismertette a két, egymással összefüggésben levő ügyet, aminek a hátterét itt lehet elolvasni. 

Hírdetés

A Háromszék ismertetése azt írja:

A két tisztségviselőt a községházának okozott kár megtérítésére is kötelezték, így a községvezetőnek 24 733 lejt, a jegyzővel közösen pedig 10 498 lejt kell fizetnie – az adott összegig vagyonukat zárolták –, emellett jogi költségként 600–600 lejt kell törleszteniük, a hivatalból kinevezett védőügyvédek 1736 lej honoráriumát az állam állja, és az Igazságügyi Minisztérium költségvetéséből fedezik.
 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »