Három bivalyerős ember és a világ legjobb vezérevezőse

Három bivalyerős ember és a világ legjobb vezérevezőse

Újabb sikerhét előtt áll a magyar olimpiai csapat, az úszók után hétfőtől szombatig a kajakosok és kenusok vehetik át a főszerepet Rióban. Storcz Botond előzetesen öt érmet jósolt a csapatnak, Kozák Danuta egymaga háromszoros aranyérmes is lehet. És a sikerek bizony most igazán jól jöhetnek a férfi kajakosok között kirobbant doppingügyek miatt mélypontra került sportágban.

Négy esztendővel ezelőtt a londoni olimpiáról két aranyéremmel tért haza Kozák Danuta. Az ünneplés után azonban meglepő döntéssel állt elő a versenyző: otthagyta klubját, a Budapesti Honvédot és edzőjét, Csipes Ferencet. A téltől a Gyurta Dánielt és Berki Krisztiánt is soraiban tudó UTE-ban, párja, a korábbi kenus, Somogyi Béla irányításával kezdett el készülni. Kozák Danuta gyakorlatilag ugyanazzal a sémával rukkolt elő, mint a medencében az immáron háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka, vagyis gyakorlatilag egyedül, csoport nélkül annak az embernek az irányításával edzett, aki a mindennapjaiban a legközelebb áll hozzá. Sokan féltették ettől azúj utazástól Kozákot, mondván kockázatos vállalkozásba kezd, ám az eredmények az ő párosukat igazolták, s a 2015-ös idényt leszámítva (a válogatósorozatban K-1 500 méteren kikapott Kárász Annától), ugyanúgy hozták az eredményeket.

„A 2014-es évem remekül sikerült, világbajnokságról két, az Európa-bajnokságról három aranyéremmel jöttem haza. Abban az idényben mindent kiadtam magamból, el is fáradtam, s 2015-re talán túlságosan rá is görcsöltem” – emlékezett vissza Kozák az elmúlt szezonjára, amelynek legfontosabb hozadéka az lett, hogy majdnem négy év kihagyás után ismét összeállt párosban Szabó Gabriellával. A duó azóta újabb világ- és Európa-bajnoki aranyat szerzett, s nem túlzás kijelenteni: az egyik legnagyobb aranyesélyese a riói játékoknak.

Kozák egyébként – hasonlóan Hosszú Katinkához – három aranyéremmel zárhatja az olimpiát. K-1 500 méteren óriási csatát vívhat majd az új-zélandi Lisa Carringtonnal (az idei Világkupán már legyőzte a világbajnoki címvédőt), s a női négyessel is a csúcsra érhet. Sokáig kérdés volt, hogy a doppingügyei miatt a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség által szankcionált fehérorosz válogatottnak csak a kenus, vagy a teljes csapatát tiltják-e el. A döntés megszületett, s eszerint a fehérorosz női négyes rajthoz állhat Rióban. A magyar egység a 2015-ös milánói világbajnokságon vereséget szenvedett Marina Litvincsukéktól, az idei moszkvai Európa-bajnokságon azonban Szabó, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összetételben a magyar hajó nyert.

Hogy mitől jó ez az egység, amelyből nem mellékesen kimaradt a válogatók alapján egyébként indulói helyet szerző Kárász Anna?

Női K-1 200 méteren a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa szerzett indulási jogot. Ő már 2000-ben – még jugoszláv színekben – indult olimpián, az ötödik ötkarikás versenyén abszolút tisztában van a lehetőségeivel.

„Négy éve Londonban bosszankodtam a kétszáz méteren szerzett bronzérmem miatt, most nagyon boldog lennék, ha felállhatnék a dobogóra” – fogalmazta meg vágyait az ebben az olimpiai ciklusban ország váltás gondolatával is foglalkozó (2013-ban szerb színekben akart szerepelni, de a magyar szövetség feltételekhez, nevelési költség kifizetéséhez kötötte a versenyengedély kiadását).

Női kajakban – ha úgy alakul – tehát három aranyat is ünnepelhet a sportág, férfi kenuban is gyarapítani lehet az érmek számát, Vasbányai Henrik és Mike Róbert C-2 1000 méteren számít a nagy esélyesek közé. A duó még 2013-ban alakult meg, Tóth Márton betegsége miatt Mike Róbert kényszerből térdelt össze Vasbányai Henrikkel a szegedi Világkupán. A próbálkozásnak nem csak Vk-győzelem, de világbajnoki cím lett a vége. Pontosabban ez lett egy jól működő kapcsolat kezdete. Bár Mike és Vasbányai teljesen más habitusú emberek, a kenuban tökéletesen kiegészítik egymást. Riói esélyeiket növeli, hogy doppingeltiltás miatt nem indulhat az olimpiai bajnok fehérorosz Bahdanovics testvérpár, valamint a 2014-es világbajnok román Dumitrescu, Mihalachi kettős, ugyanakkor lesz cserébe igen erős brazil (a csapatot a 2004-es olimpiai bajnok David Cal mestere készítette fel), német (Sebastian Brendel is lapátot ragad párosban), valamint a Tarnovszkij testvérek révén egy új moldovai duó. Vasbányai egyébként C-1 1000 méteren is rajtol, a hazai válogatókon a 2008-as olimpiai bajnok Vajda Attilát győzte le. Nemzetközi színtéren még egyetlen indulása sem volt ebben a versenyszámban, így nagy kérdés – ez vonatkozik a C-1 200 méteren szereplő mindössze 19 éves Hajdu Jonatánra is – mire megy majd az olimpiai mezőnyben.

 

Térjünk át a férfi kajak szakágra

És a botrányoknak itt még mindig nem volt vége. A riói olimpia megnyitója előtt néhány nappal a szövetség elnöksége bejelentette, a K-2 200 méteren indulási jogot szerző Horváth Bence, Szomolányi Máté kettősnél három-három atipikus mintát találtak. Vagyis: a szervezetükben jelen volt a növekedési hormon, amelynek szintje azonban nem érte el az eltiltáshoz szükséges határt. Orvosi értelemben doppingoltak a versenyzők, jogilag azonban nem lehetett eljárást kezdeményezni ellenük. Az újravizsgált minták is negatív eredményt hoztak, de a WADA szerint – ezt a szövetség hírlevélben hozta nyilvánosságra – erősen kockázatos értéket mutattak. Horváth és Szomolányi versenyzési jogát etikai vétség miatt felfüggesztette a szövetség, amely a válogató során a szétlövésben alulmaradt világbajnoki címvédő Tótka Sándor, Molnár Péter kettőst nevezte az olimpiára.

Ahogyan a szolnoki edzőtáborban, még olimpiai indulóként az MNO-nak fogalmazott Horváth Bence: „A kajak-kenu ilyen sport. Új év, új nevek, új remények, meglepetésemberek…”

Szorítsunk hát mi is a kijutott versenyzők sikereiért!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »