Harmóniában a természettel – Ferenc pápa a biodiverzitás megőrzéséről

Harmóniában a természettel – Ferenc pápa a biodiverzitás megőrzéséről

Május 21-én a biodiverzitás megőrzéséről szóló nemzetközi konferencia résztvevőit fogadta a Szentatya, aki beszédében kiemelte: globális összefogásra van szükség ahhoz, hogy megóvjuk a teremtett világot. Felelős párbeszéd; átfogó ökológiára való nevelés; olyan kapcsolati hálózat építése, mely visszautasít minden diszkriminációt, erőszakot – sorolta a feladatokat a pápa.

Az olasz csendőrség (Comando dell’Arma dei Carabinieri) által szervezett nemzetközi konferencia célja az volt, hogy előmozdítsák egy olyan új ökológiai kultúra létrehozását, amely a fajok sokszínűségének megóvását célozza.

Együttműködésre van szükség közös otthonunk, a Föld érdekében. Felelős párbeszédet kell folytatni a bolygó jövőjéről. A környezeti kihívás, amely előtt állunk, és annak emberi gyökerei mindenkit érintenek – hangsúlyozta Laudato si’ kezdetű enciklikájára utalva Ferenc pápa.

A konferencia címe – A természetről gondolkodni – Szent Bonaventura tanítására emlékeztet – mondta a Szentatya.

Amikor ámulva nézünk az égre és a csillagokra, vagy belefeledkezünk egy csillogó vizű patak látványába, voltaképpen a szépség Teremtőjét szemléljük. Ezt a szépséget Isten adta ajándékul az embernek, akinek kötelessége gondoskodni róla. A Szentírásban a szép és a jó elválaszthatatlan egymástól.

Hírdetés

Helyrehozhatatlan károkkal jár, ha megbontjuk a Teremtő és a teremtett világ közötti szövetséget – figyelmeztetett a pápa. – Már nem a prométheuszi hősre van szükségünk, aki uralma alá hajtja a természetet, hanem egy egymással és a teremtett világgal türelmes és szelíd testvériségre. Új pedagógiai elveket kell kidolgozni, melyek a gondoskodás és a harmónia kultúrájára nevelnek.

Ez szorosan kapcsolódik az inkluzív neveléshez, mely az átfogó ökológián nyugszik.

Ferenc pápa globális nevelési egyezmény létrehozását szorgalmazza, mely érett személyiségeket nevel, akik felül tudnak emelkedni a megosztottságon, és megóvják közös otthonunkat. Saját tehetségünkkel építenünk kell a „gondoskodás világfaluját” – fogalmazott a Szentatya –, olyan emberi kapcsolati hálót, mely elutasítja a diszkriminációt, az erőszakot és az elnyomást. Ebben a „faluban” a nevelés célja a testvériség, a béke, továbbá a különböző népek és vallások közötti párbeszéd.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »