Harmincéves a SIR olasz katolikus hírügynökség

Harmincéves a SIR olasz katolikus hírügynökség

A SIR, vagyis Servizio Informazione Religiosa, szó szerint „Vallási Információs Szolgálat” olasz katolikus hírügynökség 1988-ban jött létre az Olasz Katolikus Hetilapok Szövetségének kezdeményezésére és az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia (CEI) támogatásával.

Létrejöttének 30. évfordulója alkalmából Ferenc pápa levélben köszöntötte a hírügynökséget, arra buzdítva az újságírókat, hogy legyenek szenvedélyes őrzői az igazságnak, és hűségesen adják tovább azt a konkrét közösségeknek. „Legyetek szabadok, és őrizkedjetek a leszűkítő modellektől” – buzdított a pápa levelében.

Alapítását követően két évvel a SIR hetilapja kétheti megjelenésre váltott át, majd a következő években az új információs technológiák megjelenésével kezdett egyre inkább elektronikus hírszolgáltatási formát ölteni. 1994 novemberében indult meg faxszolgáltatásuk, majd 1995. szeptember 20-án startolt első internetes honlapjuk. 2001-ben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) kérésére indult el a SIR Europa, amely átfogó képet ad a Katolikus Egyház helyzetéről Európában.

A SIR hírügynökségnek, minthogy egyházmegyei hetilapok összefogásából született, az a küldetése, hogy katalizálja a híreket, mind a belföldi, mind a külföldi eseményeket tekintve, továbbá hogy pontosan eljuttassa az információkat a helyi szintekre, értve ezen Olaszország összes egyházmegyéjét. Ezzel párhuzamosan egy ezzel ellentétes híráramlást is megvalósít, hiszen központi szerepénél fogva elősegíti a helyi szintű információk gyors elérhetőségét. 

A SIR egyházi hírügynökség nem elszigetelt jelenség – nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak Vincenzo Corrado igazgató –, hanem az olasz katolikus egyház összetett és sokszínű kommunikációs világának a része. Egyik legfontosabb előjoga abban áll, hogy összehangolja és egységbe foglalja a különféle médiaegységeket, melyek az olasz katolikus egyházhoz tartoznak, hogy ezáltal egy észszerű, mindenki által elérhető információs hálózat működjön.

Hírdetés

A SIR hírügynökség a püspöki konferencia pasztorális szervezeteiről, az egyes egyházmegyékről, a különféle egyházi társulatok életéről, az önkéntes csoportosulásokról, az olasz egyház nemzeti találkozóiról és dokumentumairól ad információkat, természetesen az időszerű kérdések összefüggésében. A vallási élet történéseit tekintve alternatív szolgálatot tölt be a világi sajtó híradásaival szemben, mivel a világi sajtó hírei többnyire ideológiai, politikai jellegűek. A SIR információi az objektivitáson, a hírek szigorú ellenőrzésén alapulnak.

A mai világban sajnos minden és mindenki információs forrássá válhat, anélkül, hogy szakmai tekintélye vagy megalapozott hitelessége lenne. Szükség van arra, hogy helyreállítsuk bizonyos sajtóügynökségek tekintélyét – szögezte le a SIR igazgatója. – Nekünk pedig újra fel kell fedeznünk a munkánk gyökereit, és vissza kell állítanunk újból szakmaiságunk értékét. A közösségi háló mai kihívásaival, az úgynevezett „állampolgári újságírás” elterjedt jelenségével szemben a mi munkánk legyen vitán felül álló, szakmailag elismert és hiteles. A SIR hírügynökség 1995-től az elsők közt élt az internet adta lehetőséggel, és saját honlapot indított.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: agenSIR.it

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »