Harminc tonna, emberi fogyasztásra alkalmatlan halat foglaltak le a rendőrök egy több megyére kiterjedő ellenőrzés során

Harminc tonna, emberi fogyasztásra alkalmatlan halat foglaltak le a rendőrök egy több megyére kiterjedő ellenőrzés során

Több mint 150 helyszínen tartottak házkutatást kedden a rendőrök több romániai megyében, továbbá Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Magyarországon orvhalászattal, halcsempészettel, valamint fogyasztásra alkalmatlan halhús forgalmazásával foglalkozó, nemzetközi bűnszövetkezet felszámolása érdekében –írja az Agerpres.
Romániában összesen 115 házkutatás zajlott Brassó, Máramaros, Konstanca, Călăraşi, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov, Tulcea, Ploieşti, Brăila, Buzău, Vâlcea és Giurgiu megyében. Az ügyben a Konstanca megyei ügyészség folytatja a nyomozást, de több országra kiterjedő bűnszövetkezetről lévén szó az Eurojustot és az Europolt is bevonták, a külföldön tartott házkutatásokat ezek a szervezetek irányították.

A Konstanca megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a román, francia, olasz és magyar állampolgárokból álló, több száz tagú bűnbanda nem piramisszerűen épült fel, hanem több csoportosulásból állt, amelyek mindegyike egy bizonyos tevékenységre (orvhalászat, áruszállítás, áruforgalmazás stb.) szakosodott.

A rendőrök szerint a halakat olasz, spanyol és francia vizekből fogták ki, olyan szakaszokon, ahol tilos a halászat, a halak ugyanis emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

Hírdetés

Az árut a törvény által megkövetelt állat-egészségügyi okmányok nélkül tárolták és szállították, majd hamis kísérőiratokkal kerültek Romániába, erre a célra létesített cégek közreműködésével.

A román, a spanyol, a magyar, a francia, az olasz és a portugál rendőrség közreműködésének köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a romániai piacra kerüljön 30 tonna, fogyasztásra alkalmatlan halhús, amelynek értéke mintegy 600 ezer lejre tehető – mutat rá közleményében a rendőrség.

A lefoglalt árut megsemmisítik.

Az ügyben bűnszövetkezet létesítése, romlott termékek forgalmazása, adócsalás, valamint törvénytelen halszállítás és -forgalmazás gyanújával vizsgálódnak a hatóságok.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »