Harmadik szakaszánál tart az országos tesztelés

Harmadik szakaszánál tart az országos tesztelés

Tegnap, a harmadik forduló első napján összesen 68 888 személy vett részt a koronavírus-tesztelésen, s 1 366 személy, azaz 1,98 százalékuk eredménye lett pozitív. Az első napon mind a 458 település 537 tervezett mintavételi helyén zajlott a tesztelés és az azt végző csoportok is teljes létszámmal működtek.

A védelmi miniszter azt tanácsolta az érintett települések polgármestereinek, ösztönözzék a lakosságot, hogy a mai napon is éljenek a lehetőséggel és minél nagyobb számban győződjenek meg egészségi állapotukról.

„Az, hogy alacsonyabb a részvétel, azzal jár, hogy a pozitív teszteredmények száma magasabb lesz az egyes településeken, ugyanis többnyire azok teszteltetik magukat, akik feltételezik, hogy esetleg fertőzöttek lehetnek“ – magyarázta. Mint megjegyezte, ez hatással lehet a továbbiakban a tesztelt települések kiválasztására, bár sokan igénybe vehették az állandó mintavételi helyek szolgáltatásait is.

„A tesztelés zavartalanul zajlik, s a két héttel ezelőttihez képest, amikor 45 szlovákiai járásban teszteltek, az érdeklődők száma az akkoriak közel egyharmada lehet. Sehol nem alakultak ki hosszú sorok, a mintavétel folyamatosan történik, és azt sem tapasztaljuk, hogy valamely mintavételi helyre nagyobb számban érkeznének más régiókból. Örülök, hogy az emberek meghallgatták a kérésünket, mivel a polgármesterek szeretnének reális képet kapni arról, milyen a tényleges fertőzöttség az adott területen“ – állapította meg Jaroslav Naď.

Hírdetés

„Csaknem minden régióból megerősítették, hogy elsősorban azok teszteltetik magukat, akiknek valamilyen tüneteik vannak, s ezáltal az egyes településeken nagyobb a fertőzöttek aránya. Ezért kérem a polgármestereket, hogy amennyiben szeretnének a lehető legpontosabb képet kapni az egyes régiók fertőzöttségéről, igyekezzenek arra ösztönözni az embereket, hogy minél nagyobb számban teszteltessék magukat“ – hangsúlyozta. Mint elmondta, eddig a legtöbb fertőzöttet Zólyomban és Galgócon regisztrálták.

Közölte azt is, hogy hasonlóan, mint az első két fordulóban, a teszteredményekről ezúttal is bizonylatot kapnak a résztvevők. A tesztelést végzők javadalmazását napi 200 euróban állapították meg.

Az adatok feldolgozásával kapcsolatban megjegyezte, hogy a pozitív teszteredményekre vonatkozó összes információt 48 órán belül továbbítják az illetékes regionális közegészségügyi hivataloknak, hogy azok dolgozói, hasonlóan, mint a PCR-tesztek esetében, vizsgálhassák a fertőzött személyek kapcsolati körét és megtehessék a szükséges lépéseket. Végezetül közölte még, hogy a regionális tisztiorvosok munkáját továbbra is 300 katona segíti szerte az országban.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »