Harmadik napja folynak a harcok a dzsihadisták és a kurdok között

Kép

Szombaton már harmadik napja folytak a harcok Északkelet-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyveresei és a kurd erők között, amelyeknek eddig több mint hetven halálos áldozata van – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A dzsihadisták megtámadták a Haszake városban lévő börtönt, és összecsaptak a helyi kurd biztonsági erőkkel. Az előbbiek 45, utóbbiak 28 embert veszítettek, és meghalt öt civil is – mondta Rámi Abdurrahmán, a Szíria-szerte aktivistákkal rendelkező, de angliai központú szervezet vezetője.

Hírdetés

A haszakei börtönben mintegy 3500 feltételezett dzsihadistát, köztük az IÁ vezető beosztású tagjait tartják fogva. Több száz őrizetesnek sikerült kiszabadulnia a börtönből, és néhány tucatnyinak sikerült elmenekülnie is, a többieket elfogták – tette hozzá Abdurrahmán.

Kép

De a küzdelem még folytatódik a börtönnél – mondta.

Ez volt az IÁ legjelentősebb támadása azóta, hogy 2019-ben az ellenük megszerveződött nemzetközi erők felszámolták kalifátusukat Szíriában és Irakban. Most már csak néhány tízezer emberük rejtőzködik az iraki-szíriai határvidéken, és hajt végre kisebb támadásokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »