Harmadik alkalommal rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált Budapesten

Harmadik alkalommal rendezik meg a Keresztény Színházi Fesztivált Budapesten

Május 20. és 26. között immár harmadik alkalommal rendezi meg a budapesti Újszínház a Keresztény Színházi Fesztivált, amely hazai és külföldi produkciókkal várja az érdeklődőket.

Idén a fiatal közönséget is megszólítja a III. Keresztény Színházi Fesztivál, amelynek programja különleges női sorsokat is láttat, valamint műfaji sokszínűséget, színes, formabontó színházi megoldásokat ígér.

Május 20. és 26. között 5 helyszínen, 13 produkcióval mutatkoznak be magyar és külföldi társulatok Budapesten. Az Újszínház hiánypótló rendezvénysorozata idén két helyszínnel (RAM Colosseum, Nemzeti Színház) is bővül: előbbi intézmény az ExperiDance táncjátékát (Én, Leonardo – A fény születése), míg utóbbi a debreceni társulat előadását látja vendégül. A keresztény tematika minden előadásban más-más módon jelenik meg; a misztérium musicaltől a fekete mesén át a marionett bábelőadásig számtalan műfaj mutatkozik be e különleges hét során.

A fesztivál nyitó előadása Stuart Mária történetét dolgozza fel. A Királynő aranyból van című produkciót még nem láthatta fővárosi színpadon a nagyérdemű. A Kocsis István-darab főhőse Skócia 17 éves királynője, aki reneszánsz humanista uralkodóként a hatalmi érdekek teljes káoszában próbálja megőrizni tisztaságát, erényeit országa érdekében. Az uralkodónő szenvedéllyel, spiritualitással telített életútját Koncz Andrea főszereplésével jeleníti meg az Újszínház társulata a teátrum Nagyszínpadán május 20-án.

Május 21-én Olaszországból érkező társulatot lát vendégül az Újszínház; a Fratelli Napoli Marionett Bábszínház Krisztus halálát és annak körülményeit mutatja be Krisztus a Golgotán című előadásában. Az élethű, aprólékos munkával faragott, szemet gyönyörködtető, korhű jelmezes bábok látványa és a rendszerint bibliai történeteket feldolgozó, mélyen hívő szicíliai művészek produkciója emlékezetes színházi élményt garantál.

A fesztivál egyik legizgalmasabb előadásának a több színház koprodukciójában bemutatott Magyar Elektra című tragédia ígérkezik. A stúdióelőadás Bornemissza Péter 1558-ban írt műve alapján kerül színre Katona Imre rendezésében, modern színészi eszközökkel. A 16. századi iskoladráma – mely a szophoklészi tragédia átdolgozása – örökérvényű üzenetével a ma emberét is megszólítja.

Nagyszabású és rendkívüli előadásnak ígérkezik a Csokonai Nemzeti Színház produkciója is. A debreceni teátrum A magyar Faust című történetet mutatja be a Nemzeti Színházban kórus és szimfonikus zenekar kíséretével. A vendégelőadások sorát a következő napon az olaszországi Teatro Iaia produkciója (A rózsafüzér) gazdagítja: a modern családtörténetben egy anya és lányainak konfliktusa és az egymás közötti megbocsátás témaköre kerül feldolgozásra.

Május 25-én a lengyel TEATR A társulat misztérium musicalét fogadja a Keresztény Színházi Fesztivál. Az Apokalipszis című előadás modern színházi kifejezőeszközökkel jeleníti meg a végítélet történetét. A reményt és feloldozást hirdető misztérium musical rock és klasszikus zenével, multimédiás színpadképpel különleges színházi élményt nyújthat.

A rendezvénysorozatot egyházzenei koncertek és szakmai beszélgetés teszi teljessé, a záróesten pedig az Újszínház egyik emblematikus produkciójával, Szent Margit történetével ér véget a Keresztény Színházi Fesztivál.

A fesztivál teljes programja itt érhető el.

Forrás és fotó: Újszínház.hu (Positivecommunications.hu)

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »