Harmadával nőtt a fogyasztási kölcsönök piaca

Harmadával nőtt a fogyasztási kölcsönök piaca

Több mint 366 milliárd forint értékben kötöttek új fogyasztásihitel-szerződéseket a háztartások 2017 januárja és októbere között, ez jelentősen – 33,5 százalékkal – meghaladja az egy évvel korábbi mennyiséget, a 2015 első tíz hónapjában kihelyezett mennyiségnek pedig csaknem a duplája – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Fotós: Darnay Katalin

A jegybank adatai szerint ugyanakkor egyértelműen a személyi kölcsönök tartják életben a fogyasztási hitelek piacát: ezekből 256,3 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások október végéig, ez csaknem másfélszerese az egy évvel korábban kimutatott mennyiségnek. Ennek megfelelően növekszik a személyi kölcsönök új kihelyezéseken belüli súlya is: a +folyószámlahitelek nélküli új szerződéseknek már nagyjából a 70 százalékát adták az év első tíz hónapjában.

A gépjárműhiteleknél szintén nagyon látványos bővülésről tanúskodnak az MNB adatai, hiszen itt egy év alatt bő másfélszeresére emelkedett a kihelyezett mennyiség. Ezt az eredményt ugyanakkor az alacsony bázis miatt nem szabad túlértékelni, hiszen még mindig 3-4 milliárd forint a havi átlagos szerződési volumen. A szabad felhasználású jelzáloghitelek változatlanul nem tartoznak a legkeresettebb konstrukciók közé: a tíz hónap alatt elért, 48,1 milliárd forintnyi szerződés 5,2 százalékkal volt több a bázisidőszakinál. A statisztikákban külön besorolt folyószámlahiteleknél kis visszaesést mutatott ki a jegybank az új szerződések mennyiségében.

A hitelek állományán szintén tükröződik a személyi kölcsönök dominanciája: a háztartásoknál lévő mennyiség 27,9 százalékkal, 469,6 milliárd forintra emelkedett 2016 októbere és 2017 októbere között, miközben a fogyasztási hitelek teljes volumene 3,8 százalékkal, 2402,6 milliárd forintra csökkent egy év alatt.

Látványos zsugorodás történt viszont a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél: itt majdnem pontosan ötödével esett vissza az októberig tartó egy év alatt az állomány, és 1232,2 milliárd forintot ért el. A kimutatott mennyiség erős csökkenése leginkább a pénzügyi szolgáltatók portfóliótisztítási törekvéseivel magyarázható. A folyószámlahiteleknél viszont megállni látszik az állomány lassú csökkenése, a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek számait is tartalmazó adatnál már minimális emelkedést mutatott ki az MNB.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »