Harkiv felszabadulhat, de Szeverodonyecknél előrenyomultak az orosz csapatok

Harkiv felszabadulhat, de Szeverodonyecknél előrenyomultak az orosz csapatok

Az Institute for the Study of War szerint az ukrán erők hamarosan megszabadíthatják Harkivot az orosz tüzérség fenyegetésétől, miközben keletebbre, Szeverodonyeck városánál az oroszok kisebb előrenyomulást hajtottak végre – és nagy veszteségeket szenvedtek el – írja a Portfolio.

Harkivot a háború kezdete óta folyamatosan bombázzák. Senki sem tudja, hányan haltak meg az Ukrajna második városáért vívott harcban – civilek és katonák mindkét oldalon. Egy tekintélyes amerikai katonai agytröszt értékelése szerint azonban a Harkivért folyó csata döntő szakaszába érkezhet.

Az Institute for the Study of War szerint az ukrán erők hamarosan megszabadíthatják Harkivot az orosz tüzérség fenyegetésétől – és biztosíthatják a Donbaszért folytatott harcban a stratégiailag kulcsfontosságú város védelmét.

Keletebbre, Moszkva erői állítólag kisebb, de nagy veszteséggel járó előrenyomulást hajtottak végre a keleti Szeverodonyeck város körül – a helyi ukrán katonai közigazgatás vezetője szerint erőit szinte bekerítették. Közben az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok kis fegyveres harcokról számoltak be a kormány által ellenőrzött Szeverodonyeck város külvárosában.

A háború középpontja a múlt hónapban Ukrajna keleti részére helyeződött át, miután Oroszország visszavonta csapatait a főváros, Kijev környékéről.

Hírdetés

Biden újabb katonai segélycsomagot jelentett be

Mindeközben Joe Biden amerikai elnök újabb, mintegy 150 millió dollárt érő katonai segélycsomagot jelentett be, melyet Ukrajnának küldenek. Az AFP közlése szerint muníciót, radarokat és más felszereléseket, pótalkatrészeket is küldenek az amerikaiak Kijevnek.

Biden idáig több mint 3,4 milliár dollár értékben küldött fegyvereket Ukrajnának, ezen felül pedig nyomást gyakorol a Kongresszusra, hogy hagyjanak jóvá egy nagy, 33 milliárd dollár értékű segélycsomagot, mely 20 milliárd dollár értékben tartalmazna katonai segítséget.

Biden a G7-csoport vezetőivel együtt vasárnap videókonferenciát tart, melyre Volodimir Zelenszkij is meghívást kapott.

portfolio.hu, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »