Hargitay András: Katinka nem gép

Elsősorban az éremszerzők teljesítményével volt elégedett, a három arannyal és egy ezüsttel záró Hosszú Katinkát pedig világklasszisként jellemezte Hargitay András, a magyar úszók szövetségi kapitánya.

– A teljes magyar riói program

A szakember az MTI-nek elmondta: mindennél többet elárul, hogy a csapat az amerikaiak és az ausztrálok mögött a legtöbb érmet szerezte, ráadásul az 1992-es olimpia óta nem szerepelt ilyen jól az ötkarikás játékokon.

A hatalmas amerikai fölényről szólva – nevezetesen, hogy több számot nyertek, mint a többi ország együttvéve – elmondta: a legnyomósabb érv az időeltolódás, hiszen a döntőket közép-európai idő szerint hajnali három órakor rendezték.

Hargitay megjegyezte, a legjobbaknak ez sem jelentett gondot, így Hosszú Katinkának sem, aki az elmúlt években annyit versenyzett a világ minden táján, hogy az átállás rutinfeladat volt neki.

Leszögezte: rossz az a megközelítés, hogy milyen lenne az eredménysor Hosszú nélkül.

„Miért kéne őt kivonni a képből? Ugyanúgy a magyar úszósport része, mint bármelyik másik versenyző, igaz, nagyon is meghatározó része, egy csodálatos tehetség, aki világklasszis teljesítménnyel járult hozzá a válogatott sikeréhez” – fogalmazott a kapitány.

Újra kell kezdeni Hosszú Katinkával

„Katinka csodát művelt, világrekordot döntött, mindent megszerzett, ami még hiányzott a fantasztikus éremgyűjteményéből, és semmit nem von le a teljesítményéből, hogy a negyedik aranyból hat századmásodperc miatt ezüst lett. Ez is mutatja, nagyszerű versenyző, de nem gép, ő is emberből van” – tette hozzá.

Hargitay azt mondta, most, hogy egy olimpiai ciklus véget ért, szeretnék lezárni a „közelmúlt kiüresedett kapcsolatát, és kezdeni egy újat”.

„Én mindenesetre mindent meg szeretnék tenni, hogy végre visszatérjünk a normális kerékvágásba” – mondta Hargitay.

Bogi sikertörténet, Laci bármit képes kiheverni

A válogatott többi tagjáról szólva az éremszerzőket emelte ki.

„Kapás Boglárka már 400-on is érmes lehetett volna, 800-on aztán beteljesedett az álma, országos csúcsokat döntött, és tagja volt a pontszerző váltónak, igazi sikertörténet a riói szereplése” – mondta a kapitány.

Cseh Lászlóról szólva úgy fogalmazott, ismét bebizonyította, hogy a legmélyebb csalódást is képes kiheverni:

„Igazi sportember, példakép a sikerei, illetve amiatt is, ahogy egy sokk után képes újraépíteni magát. Az, hogy a kétszáz miért úgy sikerült, ahogy, még elemzést igényel, de a százon szerzett ezüstérem miatt mindezt jó hangulatban, őszintén tárhatják fel az edzőjével.”

Kenderesinek a személyisége a fegyvere

A kapitány a 200 méter pillangó bronzérmesét, Kenderesi Tamást a jövő nagy reménységének nevezte: „Fantasztikus tehetség, akinek olyan a személyisége, hogy sohasem fogja agyonnyomni a tét. Óriási pályát futhat be az előttünk álló években.”

Csalódások

A szakvezető hozzátette, sajnos az öt legfőbb éremesélyes közül kettő, Gyurta Dániel és Verrasztó Dávid kiesett, és a „titkos” feltörekvők, Bernek Péter és Szilágyi Liliána sem tudta hozni azt, amit vártak tőlük.

„Az olimpiák előtt visszatérő panel a nyilatkozatokban, hogy nem is a helyezés számít elsősorban, hanem hogy megjavítsam az egyéni legjobbamat. E tekintetben önkritikusan meg kell állapítanunk, hogy ez csupán Hosszúnak, Kenderesinek, Kapásnak és Sztankovics Annának sikerült, ami édeskevés, hiszen mikor legyen a lehető legjobban felkészülve egy versenyző, ha nem az olimpián?”

A kapitány kiemelte, az ő gyenge szereplésük főként az előző egy év sikeres világversenyei – kazanyi vb, londoni Eb – után jelent negatív meglepetést.

„Függetlenül attól, hogy a legjobbjainknak köszönhetően Magyarország ott van a világelitben, meg kell találni az okokat, Cseh Laci miért nem tudta legalább azt nyújtani, amit májusban; Verrasztó Dávid is a dobogóért versenyzett volna a kazanyi idejével; Szilágyi Liliánának csak az előfutamon elért eredményét kellett volna megismételnie a középdöntőben; míg Bernek Péter volt már világ- és Európa-bajnok rövid pályán, mégis mintha megszeppentnek tűnne, amikor ötvenes medencében kell helytállnia” – mondta.

Ugyanakkor leszögezte: semmiképpen nem szabad leírni azokat, akik most gyengébben szerepeltek.

Arccal előre Budapest felé

„Az, hogy jövőre Budapesten lesz a világbajnokság, mindenkinek azonnali, ráadásul soha vissza nem térő lehetőséget kínál a javításra; hiszen kell-e annál nagyobb motiváció, mint a sikeres szereplés – egyáltalán, a szereplés, a csapattagság kivívása – 15 ezer magyar szurkoló előtt?”

Hargitay szerint a budapesti vb-csapat kialakításánál két fő szempont játszik szerepet: „A csapat gerincét alkotó klasszisok tartsanak ki, kerüljenek ismét kiváló formába, illetve az új generáció képviselői nőjenek fel a feladathoz. Ha az előttünk álló egy évben Kenderesi Tamás például megtanul úgy fordulni, delfinezni, mint a legjobbak, akkor nem állandóan hátrányból kell nekivágnia a hosszoknak. Késely Ajna tizennégy és fél évesen szerepelt az olimpián, helytállt, bár neki elsőéves ifiként a junior-Eb volt az év fő eseménye, ahol négy aranyérmet szerzett.”

Riót nem lesz nehéz túlszárnyalni

A kapitány végül jelezte, még zajlik ugyan az olimpia, de az uszodában állandóan szóval tartják a magyarokat – leginkább Gyárfás Tamás FINA-alelnököt –, hiszen mindenki a jövő évi vb-ről érdeklődik.

„Sőt már most vállon veregetnek, és mondják, nálatok biztos minden másképp lesz. Vagyis: jobb lesz. Kazany után nehezebb lett volna egy sikeres gigantikus úszóeseményt szervezni, Riót, az itteni körülményeket viszont nem lesz nehéz túlszárnyalni. Ráadásul a korábbi évek Európa-bajnokságainak tapasztalatai alapján mindenki meg van győződve arról, hogy tökéletes körülmények várják jövő nyáron. És az is tagadhatatlan, hogy többen azt is megjegyezték: ha valami igazi esélyt ad a 2024-es olimpiai pályázatnak, az a budapesti világbajnokság kiemelkedően sikeres megrendezése.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »