Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Góbé farsang (Csíkszereda)

Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes – Góbé farsang (Csíkszereda)

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Góbé farsang című előadása

Farsang Illés szekerén előadás nyomán

Gazdag életet él az, aki követi a néphagyományok rendjét. Lelki és szellemi értékeket ugyanúgy megismerhet általa, mint ahogy az anyagi javak megteremtésének vagy a testi örömök megszerzésének helyes módjait is.

A hagyomány – szorosan követve a természet rendjét – megtart és éltet: benne a szigorú hangulatú jeles napok, a gondosan megtervezett munka időszaka arányosan párosul a pihenéssel, a szórakozással, a lélek feltöltődésének ünnepeivel. A profán és szent rítusok az időt kiteljesítve folyamatosan átbillentik az embert az egyensúlykeresés körforgásába.

A téli ünnepkör bensőséges adventi szakaszát a farsangi tombolás ideje váltja fel. Ekkor – vízkereszt után – a világ tótágast áll, minden és mindenki átlényegül vagy kivetkőzik magából megidézve a kigúnyolásra, kifigurázásra érdemes jelenségeket. A népi hagyomány eleven, tovább él, a farsangi jelenetek a közelmúlt eseményeire válaszolnak, a közélet visszásságait is kipellengérezve.

A Hargita Együttes Góbé farsang című előadása bőven merít a néphagyomány téli szokásaiból, és saját szájíze szerint fűszerezve azokat kívánja bemutatni, hogy az ünnepek a lélek megtisztulásának, a szív megkönnyítésének lehetőségei.

A színes farsangi kavalkád Konc király és Cibere vajda ádáz harca, két párbaja között bontakozik ki, ami alatt, vásári jelenetek, kocsmai mulatozás, tánc, ének és számos különös zsánerfigura jelenik meg. A forgatagban krampuszok, kukák, állatmaszkos alakok tűnnek fel, maga a nagy kaszás is tiszteletét teszi, álpapok, kántorok és siratóasszonyok az álhalottak tréfás temetését játsszák, a medve és a legény játékos birokra kel, a piaci alkudozás mesterei elkótyavetyélik a haszonállatot, aztán bőséges áldomást isznak rá, s közben mindezt kíváncsi kecskék pletykálják ki.

A szilaj mulatás végét egy temetési szertartás jelzi, melynek során egy 100 éves nagybőgőt kísérnek utolsó útjára: az ügyetlenül összetákolt, ütött-kopott hangszer hamis, disszonáns hangjával alkalmatlan a muzsikálásra. Ezért a búcsúztatóján senki sem szomorú, tréfásan élcelődve helyezik sírba, azt kívánva soha többet ne szólaljon meg!

Hírdetés

Rendező koreográfus: Orza Călin
Zenei szerkesztő: Román Hunor, Szabó Lóránd
Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap Támogatta.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új műsora, a Góbé farsang ebben az évben utolsó alkalommal tekinthető meg Csíkszeredában március 4-én, hétfőn 18.00 órától a Városi Művelődési Házban.

Góbé farsang című előadás bőven merít a néphagyomány téli szokásaiból, és saját szájíze szerint fűszerezve azokat kívánja bemutatni, hogy az ünnepek a lélek megtisztulásának, a szív megkönnyítésének lehetőségei.

Helyszín: Csíkszereda, Városi Művelődési Ház (Temesvári sugárút 6.)

Belépő: felnőtteknek 20 lej; diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej.

Felnőtt csoportoknak 10 főtől 15 lej.

Jegyeket a Csíki Mozi jegypénztárában és  a https://www.bilete.ro/góbé-farsang/ oldalon lehet vásárolni.

Bővebb információk: 

https://hargitatanc.ro/hu/articles/list/0/1/hirek

https://www.facebook.com/pg/hargitaegyuttes/events/?ref=page_internal


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »