Hargita megyei prefektúra: mindenki fizessen!

Vissza kellett vonnia a csíkszeredai önkormányzat képviselő-testületének azokat a határozatokat, amelyekkel lehetővé tették volna, hogy bérmentesen kiadjanak önkormányzati ingatlanokat a Csíki Vállalkozók Egyesülete, a Csíki Kamarazenekar Egyesület, a Boszorka Egyesület, valamint a Nagy István Művészeti Középiskola részére, ugyanis a Hargita megyei prefektúra törvénytelennek minősítette azokat – számol be Barabás Hajnal a kronika.ro-n.

„Közvagyonhoz tartozó bármilyen épületet, területet nem lehet ingyen átadni a jogszabá­lyok szerint, legalább egyhavi díjat kell megállapítani, bármilyen keveset, de nem lehet ingyen” – magyarázta Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektúra szóvivője, hozzátéve, hogy amint módosítják ennek megfelelően ezeket a határozatokat, akkor elfogadhatók lesznek.

A csíkszeredai képviselő-testület áprilisi ülésén hagyta jóvá, hogy térítésmentesen bérbe adják a Csíki Vállalkozók Egyesülete számára a Kossuth Lajos utca 12. szám alatti önkormányzati ingatlant, hogy ott az egyesület saját irodája mellett egy kreatív közösségi munkateret alakíthasson ki főként startup cégek számára. Szintén ezen az ülésen döntöttek arról is, hogy a Csíki Kamarazenekar Egyesület, a Boszorka Egyesület, valamint a Nagy István Művészeti Középiskola részére a Csíki mozi épületében biztosítanának ingyenesen helyiségeket időszakosan, heti pár alkalommal, egy-egy előadás lebonyolítására, próbákra, öltözőknek és egyéb tevékenységek használatára.

Kovács László, a Csíki Kama­razenekar vezetője megkeresésünkre elmondta, próbateremként szeretnék használni a Csíki mozi studiótermét. A moziteremben pedig, mivel kicsinek bizonyult az ünnepi hangverseny alkalmából, kisebb koncerteket tartanának a kamarazenekar tagjai. Kirmájer Enikő, a Nagy István Művészeti Középiskola igazgatója azt szeretné, ha diákjaik számára lenne egy helyszín, ahol előadhatnak. „Mivel nem szeretnék terhelni a diákok családjainak pénztárcáját, ha nem is ingyenesen, de legalább kedvezményesen bérelnék havonta egy alkalommal a helyiséget úgy, hogy fizetnék a közműhasználatot”, szögezte le – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »