Hargita megyébe látogatott Nagy-Britannia bukaresti nagykövete

Hargita megyébe látogatott Nagy-Britannia bukaresti nagykövete

H. E. Paul Brummell brit nagykövetet fogadta a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke április 28-án, csütörtökön. A megyeelnök a legelején röviden bemutatta A székelység története kötetet, valamint a Gyöngyössy János ehhez készült illusztrációiból nyílt kiállítást a Megyeháza Gaériában.

Ezt követően az irodájában ismertette a nagykövettel a megyei turisztikai fejlesztési célokat, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem román állam általi támogatásának igényét, a román nyelv oktatásának ügyét nem román ajkú diákok számára, a készülő román–magyar jó együttélési kódexet, az autonómiatörekvéseket, a megyezászló kérdését, továbbá a helyi vállalkozók segítésére és a szakképzés fellendítését célzó tevékenységet.

Mindezekről írott anyagot is átadott elmondva, hogy a nagykövetségek figyelmét kéri ezekre a problémákra, és segítségüket kéri a bukaresti média és politika átal gerjesztett etnikai feszültségkeltés csökkentésében, akárcsak a valós problémák megoldásában, mint a fiatalság elvándorlása, amely az egyik legnagyobb gondot jelenti a térségben. Azt is tudatta a nagykövettel, hogy bár a helyi autonómia nemzetközi és hazai törvények által szavatolt, Hargita és Kovászna megyében akadályokba ütközik az alkalmazása a törvények jogpozitivista értelmezése miatt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »