Harc az új titkosszolgálatért

Harc az új titkosszolgálatért

Hiába tagadták a kormánypártok, hogy hatalmi harc zajlana a kabineten belül a tervezett új titkosszolgálat – a terrorelhárítási Információs és bűnügyi elemző központ (tibek) – felügyeletéért, egy friss módosító javaslat erről árulkodik – tudta meg lapunk.

A tibek azért különleges, mert a legtöbb állami szerv adatbázisára rálátna, beleértve a rendőrséget és a nemzetbiztonsági szolgálatokat. Az Országgyűlés előtt fekvő – és az ellenzék által is támogatott – javaslat szerint a tibek felügyelete a belügyminiszterhez tartozna, ám lapunk már korábban beszámolt róla, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is szemet vetett rá.

Apró-cseprő változtatások

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának készített, lapunk által megszerzett módosítási javaslat ennek szellemében írná át az eredetit. A legszembetűnőbb változtatási szándék, hogy a tibek rendszerébe betekinthetne – a megfelelő hozzáférési jogosultsággal felruházott munkatársak mellett – a miniszterelnök is.

Emellett hozzáférhetne az adatokhoz a polgári hírszerzés irányításáért felelős miniszter, vagyis Lázár János. Az ugyanakkor nincs indokolva egyik esetben sem, hogy miért kapnák meg ezeket a jogokat. Az igaz, hogy a tibek felügyeletét továbbra is a belügyminiszter gyakorolná, de hatalmi szempontból lényeges kérdés, hogy ki milyen információkra, adatokra lát rá. A módosítási szándék már csak azért is érdekes, mert korábban Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke még azt állította, pusztán technikai változtatások várhatók a törvénycsomagban.

Megkukultak az államtitkárok

Tegnap délelőtt a módosító javaslat a törvényalkotási bizottság elé került volna, azonban – csakúgy, mint két héttel ezelőtt – ezúttal is az utolsó pillanatban levették a napirendről. Az ülés előtt ugyanis informális egyeztetés zajlott az ellenzéki pártok és a kormányoldal képviselői között, és azon egyértelműen kiderült, hogy az ellenzék egyáltalán nem támogatja az új elképzeléseket, pedig rájuk is szükség lenne, hogy a parlamenti szavazáson meglegyen a kétharmados többség. Úgy tudjuk, hogy a tárgyaláson a megjelent államtitkárok nem is tudtak érdemben válaszolni az MSZP-s és LMP-s politikusok kérdéseire. Ez utóbbi is jelzi, hogy még a kormányban sincs teljes egyetértés a tibek kapcsán. Ezért – úgy tudjuk – a ma reggeli kormányülésen is szó lesz a kérdésről, majd a délelőtti órákban ismét a törvényalkotási bizottság elé kerül a törvénycsomag.

Szakmaiatlan, felháborító

A jobbikos Mirkóczki Ádám lapunk kérdésére tegnap szakmaiatlannak nevezte az új terveket, és leszögezte, hogy nem tudják támogatni a javaslatot, ha benne marad a miniszterelnök és Lázár János hozzáférése a tibek rendszeréhez. Ez ugyanis szerinte olyan hatalmi koncentrációt eredményezne, ami megengedhetetlen. – Jól látszik, hogy valójában nem a terror elleni küzdelem a fontos a Fidesznek – mondta a politikus, szerinte hatalmi játszma zajlik, mert mindenki minél több titokhoz szeretne hozzáférni.

Az MSZP-s Molnár Zsolt megkeresésünkre az eljárást is kifogásolta. Felháborítónak nevezte, hogy érdemi módosítás érkezik azután, hogy a parlamenti frakcióval rendelkező pártok egyhangúlag támogatták a terveket, lezajlott a törvényjavaslat vitája, és két bizottság is támogatásáról biztosította. – Ezzel gúnyt űznek a törvényhozásból – fogalmazott a politikus, hozzáfűzve, hogy ez már visszaélés a házszabállyal. Az LMP-s Schiffer András kérdésünkre ugyancsak azt fejtette ki, hogy az eredeti javaslatra igent mondtak, lényegi változásokat már nem tudnak támogatni. Szerinte ahhoz képest, hogy korábban a kormány az ellenzéket támadta azzal, hogy felelőtlen és a terroristák pártján áll, most éppen ő maga az akadálya egy terrorellenes javaslatcsomag elfogadásának.

A Magyar Nemzet már korábban beszámolt róla, hogy a terrorellenes javaslatcsomag hetek alatt, többkörös ötpárti egyeztetés után öltött végső formát. A Belügyminisztériumban lezajlott egyeztetéseket még az ellenzéki pártok is mindig dicsérték, és kiemelték, hogy milyen konstruktív a tárca hozzáállása. A tárgyalássorozat eredményeként a Jobbik, az MSZP és az LMP is szinte kivétel nélkül érvényesíteni tudta akaratát.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »