Harapofogóba került az Iszlám Állam Irakban

Harapofogóba került az Iszlám Állam Irakban

Kulcsmomentum következhet az Irak felszabadításáért vívott harcban: a kormányerők bekerítették, majd magyar idő szerint hétfő reggel megtámadták a több mint két éve az Iszlám Állam uralma alatt álló Fallúdzsát. Az offenzívát megelőzően a miniszterelnök, Haider al-Abadi már egy nagy győzelem közelségéről beszélt.

Ramádi decemberi elveszítésével a Bagdadtól mintegy 50 kilométerre nyugatra található Fallúdzsa lett az Iszlám Állam egyik utolsó erőssége Irak területén, az Eufrátesz partján álló városon kívül az iszlamisták már csak Moszult ellenőrzik. „Eljött Fallúdzsa felszabadításának ideje. A nagy győzelem pillanata már közel van” – nyilatkozta magabiztosan az iraki kormányfő, aki személyesen, a helyszínről felügyeli a hadműveletet.

A bagdadi központi kormányzat hadserege, a rendőrség emberei, irregurális csapatok és síita, valamint szunnita milíciák közösen kerítették be a várost, a lakókat pedig a támadás megindítása előtt távozásra szólították fel, illetve maradás esetén azt tanácsolták nekik: helyezzenek ki fehér zászlókat otthonaikra. A hajdan több mint 300 ezer lakosú településen a BBC helyi tudósítója szerint mostanra 60-90 ezer civil maradhatott, sokuk az Iszlám Állam harcosainak rokona. Menekülni ugyanakkor nagyon nehéz: a támadás megkezdése előtt mintegy 20 család próbált meg kijutni a külvárosokból, de vagy az iszlamisták, vagy a városban elhelyezett robbanószerkezetek állították meg őket. A körülbelül 35 ezer főt számláló kormányerők mindenesetre biztonsági folyosókat akarnak fenntartani a távozni próbáló civilek kijutása érdekében.

Légi segítség

Noha az interneten fellelhető képek tanúsága szerint teljes gőzzel indultak meg a légicsapások, Fallúdzsa ostroma – kiindulva abból, hogy Ramádi elfoglalása is hosszabb időt vett igénybe – még az optimista bagdadi kormány szerint is hetekig fog tartani. A BBC-nek nyilatkozó amerikai, korábban Irakban szolgáló diplomata szerint al-Abadi nyugati tanácsadói is óvják a kabinetet a kapkodástól, inkább a lassú, de biztos offenzíva elvét sujkolják, amit a kormányfő, úgy tűnik, meg is fogadott.

A harc természetesen nem lesz könnyű. Noha a kormányerők bírják az amerikai légierő támogatását is – akik már eddig is aktívan vettek részt az Iszlám Állam iraki és szíriai visszaszorításában – korántsem biztos, hogy a lakosság kitörő örömmel fogadja majd őket. A Bagdad oldalán harcoló síita milíciákat például, úgy tűnik, kívül hagyják a városon, elkerülendő ezzel egy lehetséges konfliktust a szunnita muszlim többségű településen. Óva intenek az elbizakodottságtól a múltbéli tapasztalatok is: 2004-ben az amerikai hadsereg vezette csapatok olyan véres és nehéz összecsapást vívtak a város elfoglalásáért, amihez fogható csak nagyon kevés volt a vietnami háború óta.

Az első elesett település

Fallúdzsa 2014 elején első jelentős városként került az Iszlám Állam kezei közé. 2014 júniusában aztán a Közel-Keletet feldúló terrorszervezet masszív támadást indított, hatalmas területeket lerohanva Bagdadtól északra és nyugatra. Azóta viszont, a kormányerők visszavágásának, valamint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció, és Szíria esetén az orosz harci gépek légicsapásainak köszönhetően a terrorállam jelentős területeket veszített mind Irakban, mind Szíriában.

A hétfőn ostrom alá vont városban ugyanakkor korántsem rózsás a helyzet, a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a még a városban maradt lakosságot az éhezés fenyegeti, mivel a kormányerők elvágták az utánpótlási útvonalakat, az Iszlám Állam pedig nem engedi megszökni a fallúdzsaiakat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »