Haragos osztrák szavazók

Haragos osztrák szavazók

Nem tudott hatni a választókra az osztrák menekültpolitikát száznyolcvan fokban visszafordító szociáldemokrata Werner Faymann kancellár, a szabadságpárti Norbert Hofer sikere részben a generációváltás sürgetéséről és a koalíciós kormányzási struktúra elvetéséről szól. Az osztrák sajtó máris azt latolgatja, hogyan tudja a második fordulóba került zöldjelölt megállítani a szélsőjobb előretörését.

Ezúttal is duplázott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), mint legutóbb három tartományban. Most a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában érte el a sikert. Míg jelöltjük a 2010-es választáson 15 százalékot szerzett, most fölényesen ugrotta meg ennek dupláját, 36,4 százalékot zsebelve be hatvanszázalékos részvétel mellett. Az eredmény különösen a szavazatok számát szemlélve döbbenetes. Norbert Hofer mögött 1 363 000 szavazat áll, míg öt éve az akkori FPÖ-jelölt, Barbara Rosenkranz csak 482 ezer voksot tudott begyűjteni. A voksok tehát nem is duplázást, hanem triplázást mutatnak. A hagyományos nagy pártok végleges csődjét példásan mutatta, hogy a néppárti és a szociáldemokrata (SPÖ) jelölt a negyedik és az ötödik helyre szorult. A 74 éves néppárti Andreas Khol vasárnapi vereségét elismerve bejelentette, visszavonul a politikától. Sem ő, sem pedig a mögötte 18 százalékon teljesítő szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer nem ajánlott választói figyelmébe senkit a második körös megméretésre, egyelőre ez is hozzájárul a mérsékelt szavazók bizonytalanságához. A találgatások ezért a második helyre 20,4 százalékkal befutó Alexander Van der Bellen körül indultak meg, aki az SPÖ-nél és a zöldeknél is politizált, és a második körben is épp az ezek mögött álló választópolgárok bizalmára számíthat.

A lapunknak nyilatkozó Peter Filzmaier politikai elemző azt mondta, a szavazók a kormánnyal kapcsolatos csalódottságukat és haragjukat öntötték formába vasárnap. A csalódottak Van der Bellenre, a haragosak pedig Hoferre adták voksukat. A kremsi egyetem politológusprofesszora szerint a matematika is kiadja az eredményeket. A mérések szerint a választók húsz százaléka elégedett a kormánykoalícióval, és a szociáldemokrata, valamint néppárti jelöltekre leadott 11-11 százalék ezt hűen ki is mutatta. Szerinte viszont nem lehet felépíteni egységes stratégiát a szélsőjobboldali jelölt ellenében a második fordulóra, mivel az FPÖ Felső-Ausztriában a néppárttal, Burgenlandban az SPÖ-vel áll koalícióban. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára lapunknak nyilatkozva kiemelte, a hagyományos nagy pártok európai eróziójának jelensége figyelhető meg Ausztriában is. Az osztrák sajtó politikai földrengésről, alapvető változások küszöbönállásáról beszélt. A második fordulót május 22-én tartják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »