Hány zsákutcából talál kiutat Matovič?

Hány zsákutcából talál kiutat Matovič?

Mintha minden kezdődne elölről. Az embernek az az érzése támad, hogy tulajdonképpen nem is történt nagy változás a kormánykoalíción belül. Hiába hívják Eduard Hegernek az új kormányfőt, még mindig Igor Matovič kerül a szemünk elé. Vajon még mindig ő a miniszterelnök, csak még nem tudunk róla?

A húsvéti ünnepkor már rég véget ért. Ennek egyik ékes példája, hogy a megbocsátó messianisztikus Matovič előjött a kihunyt reflektorok árnyékából és ott folytatja, ahol abbahagyta. Merthogy emlékezzünk vissza,

Matovič fejében még mindig ott motoszkál az a tudat, hogy ő a kiválasztott, s vezetnie kell népét.

S talán most, amikor már nem ő a kormányfő, mint egy koronázatlan király, sokkal közelebb, leereszkedve a földi halandókhoz szeretne utat és igazságot mutatni. Azért nem kell őt sajnálni sem, mert pénzügyminiszter lett belőle, igaz ennek még a gyakorlatban halvány jelei sem mutatkoznak.

Az első nagy feladat, amelyet szeretne megoldani, az orosz vakcina ügye. Na tessék, máris egy testhezálló feladat, hiszen éppen ő hozta be a Szputnyikot az országba.

Lett is belőle elég nagy probléma, hiszen a kormányválság kitörését ettől a ponttól számítjuk. Matovič most ott folytatja, ahol abbahagyta, a baj pedig ott van, hogy ő még mindig miniszterelnöknek képzeli magát.

A narratíva pedig ugyanaz, csak ő képes az embereket megmenteni, minden ellenérv és más álláspont a személye ellen való támadást jelenti.

Az ellenségei bakancslistájára az egészségügyi szakemberek is felkerültek, akik elmondása szerint idióták, mert nem engedélyezik az orosz vakcinát, és így megakadályozzák az emberek széleskörű beoltását.

Felmerül hát a kérdés, mi lehet ezzel Matovič célja, és mit szeretne ezzel elérni?

Hírdetés

Vagy tényleg elhisszük neki, hogy csak az emberek egészségét akarja védeni? Ne feledjük, hogy a kormányválságból az egóját megsértve, vesztesként jött ki, hiszen ét kellett adnia kormányfői pozícióját. Számára ez mindenképpen óriási tekintélyvesztéssel járt, egy egocentrikus személynek szinte lehetetlen ezt feldolgozni. 

A cselekedeit ebből következően személyes bosszúként fogja fel, és egyértelműen felelősöket keres. Felelős bárki lehet: a politikai ellenfelek, a sajtó, egyszóval azok, akik őt a hatalomból el akarták távolítani.

A szlovák politikában ismerünk néhány sértődött politikust, ilyen például Mečiar vagy Fico, akik adott helyzetekben nem ismertek határokat. Elitellenes retorikával, illetve összeesküvés-elméletekkel álltak az emberek elé, akiket arról próbáltak meggyőzni, egyedül csak ők képviselik a népakaratot.

Tudjuk jól, hogy végezték, így Matovič számára is végzetes lehet, ha ezen az úton folytatja tovább. Pedig most új szerepben van, minden esélye meglenne arra, hogy pénzügyminiszterként bozonyítson.

Ehelyett azonban folytatja azt, amit  korábban elkezdett. Mindenáron ő szeretné tudatni az állampolgárokkal a járványügyi híreket, továbbra is saját magát tartja a koronavírus elleni küzdelem legfontosabb harcosának, egyszóval mindegy, ki vezeti az egyes tárcákat, még mindig Matovič mondja ki az utolsó szót, a többiek pedig elhalványodnak mellette.

Ez azonban azzal is jár, hogy jelentéktelenné és szürkévé válik az új kormányfő, Eduard Heger is.

Pedig az ő feladata lenne megteremteni a békét és az egységet a koalíción belül, ugyanis ezzel a megbízással ruházták őt fel. A mérsékelt és kompromisszumra törekvő miniszterelnök azonban már annyira visszafogott lett, hogy pont az ellenkező hatást váltja ki, és Matovič mellett teljesen elhalványul.

Matovič elszabadult populizmusát azonban valakinek meg kell állítani.

A koalíciós partnerek értelemszerűen bíznak Hegerben. Érdekes azonban az OĽaNO parlamenti frakcióján belül is szemügyre venni a történéseket. Egyértelműen Igor Matovič a hangadó, hiszen ő a politikai mozgalom elnöke, az egyes képviselők pedig szinte fanatikusan követik, a belé vetett hitük szilárd és töretlen.

A jelenlegi állapot ezt mutatja. A történelem során azonban láttunk már példát arra, hogy a vezéregyéniség végül a parkolópályán köt ki.

Mivel Matovič kiszámíthatatlan, elképzelhető, hogy önmaga miatt kerül majd hasonló zsákutcába. Ugyanakkor nem feltétlenül kell megvárni, míg ő saját magát teszi tönkre, Eduard Heger is kulcsszereplője lehet a megoldásnak.

Vajon elég erős lehet ahhoz, hogy a hozzá fűződő reményeket beváltsa? Erre egyelőre nem látunk esélyt, azt viszont látjuk, hogy ha valaki, akkor a kormányon belül csak ő tudja megállítani Igor Matovičot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »