Hány magyar munkavállalót is érint a brexit?

Hány magyar munkavállalót is érint a brexit?

A magyar munkavállalók helyzetéről is dönteni kell hamarosan Londonban, mivel az Egyesült Királyság állampolgárai csütörtökön úgy döntöttek: kilépnek az Európai Unióból. De mégis hány magyarról lehet szó?

Senki nem tudja pontosan, hány magyar él, illetve dolgozik jelenleg az Egyesült Királyságban, az igazság talán valahol az egy-kétszázezres szám között lehet. Az Európai Unió egyik központi eleme ugyanis a szabad munkavállalás, így eddig hivatalosan nem számolták össze a brit földön dolgozó magyarokat, a kutatók pedig ennek okán csak részinformációkból tudtak következtetni. Ráadásul azt sem tudjuk, a munkavállalók közül hányan vannak, akik ingáznak és hányan költöznek ki ténylegesen az Egyesült Királyságba. Ennek ellenére időről időre megpróbálják megtippelni a pontos számot.

A csaknem egy éve kiadott Demográfiai portré 2015-ös kiadványa szerint (ez talán a legutóbbi próbálkozás) 2014 elején körülbelül 330 ezer magyar állampolgár élt az európai országokban: 38 százalékuk Németországban, 23 százalékuk az Egyesült Királyságban, 14 százalékuk Ausztriában. A kiadvány a szigetország esetén 74 495 magyarról számol be.

A Nemzetgazdasági Minisztérium is megpróbálta megbecsülni korábban az Egyesült Királyságban élők számát. Ők akkor a nagykövetségektől kapott adatok alapján arra következtettek, hogy 2013 végén mintegy 300 ezren vállaltak munkát a szigetországban.

Csalóka tb-adatok?

Hírdetés

A Portfólió.hu 2015-ös elemzése rámutat: 2004 és 2011 között a briteknek összesen 55 ezer regisztrált magyar munkavállalójuk volt, azonban ennél többen, 80 ezren kaptak adó- és társadalombiztosítási számot, és 2014 márciusára ez utóbbi szám már 146 ezerre nőtt. Igaz, ezeket akkor sem kell visszaadni, ha valaki elhagyja az országot, vagyis a tényleges szám ennél kevesebb is lehet. Hozzá kell tenni, hogy a KSH szerint csak a 2012/2013-as társadalombiztosítási évben 24,7 ezer magyar állampolgárt vettek nyilvántartásba, s közel ugyanennyit a következő évben is.

2014 augusztusában az Origo arról írt, hogy akkor éppen 102 171 magyar fizetett biztosítást az Egyesült Királyságban.

Rengeteg a lengyel

A legfrissebb, 2014-es brit adatok szerint egyébként ma már összesen mintegy hárommillió nem brit születésű uniós állampolgár él a szigetországban. Brit becslések szerint a lengyelek vannak a legtöbben, nagyjából 800 ezren, de sokan vannak az írek (383 ezer) és a németek (301 ezer) is. Fontos kiemelni, hogy túlnyomó többségük, 78 százalékuk dolgozik (mármint a munkavállalási korúak közül), ami magasabb arány a brit állampolgárokénál (74 százalék) és az unión kívülről érkező bevándorlókénál (62 százalék) is.

Hogy ezentúl az uniós állampolgárok milyen feltételekkel vállalhatnak majd munkát, az a következő időszak egyeztetésein dől el. Innentől ugyanis nagyjából két év áll rendelkezésre ahhoz, hogy London és Brüsszel, valamint a tagállamok megállapodjanak az együttműködés új formájában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »