Hangulatos nádszegi ünnepvárás műjégpályával, de a helyieknek is hiányzik a közösségi élet

Hangulatos nádszegi ünnepvárás műjégpályával, de a helyieknek is hiányzik a közösségi élet

A mátyusföldi Nádszegen jégpályát állítottak fel. Iskolaidő alatt a jégpályát tornaórákon használják majd ki, a délutáni órákban a nagyközönség számára áll nyitva. Nádszegen a járványügyi korlátozások ellenére is varázslatos az advent.

Egyedi ajándékkal lepte meg lakosságát Nádszeg faluja advent második vasárnapján. Sikerült összeszerelni és üzembe helyezni a helyi önkormányzat által finanszírozott műjég-korcsolyapályát. A nádszegi korcsolyapálya alapját viaszos lapok képezik, ezeken lehet korcsolyázni. A pálya közel kétszáz négyzetméteres, 12×16 méter. A falu egy helyi vállalkozótól vette bérbe ezt a pályát, amely ötven négyzetméterrel biztosít nagyobb felületet, mint amilyet a község tavalyelőtt bérelt egy külsős cégtől.

Nádszegen 2019-ben állítottak fel először műjégpályát, akkor is advent második vasárnapján. A falu apraja-nagyja boldogan szórakozott a jégpálya körül megrendezett karácsonyi vigasságon, szállt a forralt bor és a puncs illata, kacagtak a Mikulásra váró, jégkorikon sikló gyerekek, csillogó volt az adventi hangulat.

Így emlékszik vissza Kacz Éva, Nádszeg polgármestere is, aki szomorúan jegyzi meg, hogy idén a lockdown rendeletek miatt nem lehet megrendezni a tervezett karácsonyi vásárt, pedig szép kis fakuckók is rendelkezésre állnak már.

Hírdetés

„ Belesajdul a szívem, hogy nem lehet kint együtt a falu népe, hogy ne lehessen kint meginni együtt egy forralt puncsot” – szomorodik el a polgármester. Hozzáteszi, hogy tavaly féltek még a jégpályát is felállítani, így egy év kimaradt a hagyományteremtő szándékból. Nádszegen ugyanis hagyománya van a jégkorcsolyázásnak. A régi időben, mikor még voltak igazi, kemény telek, akkor a „Forró” kanálisra jártak korcsolyázni, jéghokizni a helyiek.

A nádszegi műjégpályát december 6-tól, hétfőtől vehetik igénybe a szórakozni, korizni vágyók. Elsősorban az iskolai tornaórákat szándékoznak erősíteni, izgalmasabbá, téli hangulatúvá varázsolni. A magyar és a szlovák iskola is sikerrel pályázott két éve a minisztériumnál, illetve a megyénél sportszerekre, ekkor korcsolyákat vásároltak. Közben a falusiak is ajándékoztak általuk már nem használt korcsolyákat az iskolásoknak, így elegendő korcsolyával rendelkeznek a téli sportoláshoz.

Hétfőn, szerdán és pénteken a magyar iskola, míg kedden és csütörtökön a szlovák iskola tanulói használják majd a tornaórákon a jégpályát. A polgármester szerint a sport, a mozgás, a friss levegőn való tartózkodás a legjobb egészségmegőrző dolog, így el lehet kerülni a betegségeket. A délutáni órákban a nyilvánosság számára is elérhető a műjégpálya. A helyszín kamerákkal megfigyelt terület.

Kacz Éva elárulta, szépen feldíszítették már a falut, áll a karácsonyfa, pompáznak a karácsonyi díszek, fények, szépen zajlik az egyház által szervezett nádszegi advent foglalkoztató programsorozat is, valamint idén is lesz „Jézuska-posta”.  December hatodikán, Szent Miklós napján pedig a Mikulás is ellátogat a főtérre, ahol a jégpálya is található, oda sétálnak majd el az iskolás és óvodás gyerekek beosztott időpontban, hogy találkozzanak a nagy öreggel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »